Evenimentul Zilei > Vremea > Val de aer polar peste România. Pregătiţi-vă de ce e mai rău: Ger şi ninsori
Val de aer polar peste România. Pregătiţi-vă de ce e mai rău: Ger şi ninsori

Val de aer polar peste România. Pregătiţi-vă de ce e mai rău: Ger şi ninsori

Un val de aer polar a ajuns în România. Temperaturile din termometre au scăzut şi vor scădea în unele zone ale țării.

Staţia meteo Miercurea Ciuc a înregistrat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o temperatură de minus 11,6 grade Celsius, cea mai scăzută înregistrată în ţară, în zonele locuite. Temperaturi scăzute au fost remarcate și în zonele din apropiere.

Pregătiţi-vă de frig şi ninsori

Potrivit meteorologului de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu, şi în celelalte localităţi ale judeţului s-au consemnat valori coborâte de temperatură: minus 10,7 grade la Joseni, minus 9,8 la Topliţa şi minus 8,4 la Odorheiu Secuiesc. La staţia de munte Bucin, minima înregistrată în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost de minus 10,8 grade Celsius.

Temperaturi sub media multianuală

Marius Bratu a precizat că aceste valori se situează sub media multianuală şi caracterizează o vreme rece, fiind determinate de o masă de aer de origine polară care a pătruns în zonă în cursul zilei de sâmbătă şi în timpul nopţii.

„E o masă de aer de origine polară, care a pătruns în cursul zilei de ieri (sâmbătă – n.r.) şi în noaptea care a trecut, acum se cantonează pe văi, pe depresiuni şi cum nu e circulaţie intensă, nu e vânt şi suntem într-un câmp de presiune ridicată, va staţiona. Mai avem şi strat de zăpadă, chiar dacă superficial, ceea ce face ca valorile termice să rămână coborâte”, a arătat meteorologul Marius Bratu, potrivit Agerpres.

De asemenea, în unele zone s-a înregistrat brumă şi a apărut şi ceaţa, cu depunere de chiciură

Aceste temperaturi sunt obişnuite pentru judeţul Harghita, unde iernile sunt lungi şi geroase. Minima absolută a lunii noiembrie, în Harghita, s-a înregistrat în 27 noiembrie 1993, la Joseni, unde termometrele au arătat minus 28,3 grade Celsius.

Weekendul ce tocmai s-a încheiat a fost unul dintre cele mai reci, temperaturile înregistrate fiind mai scăzute decât ar fi normal pentru data din calendar. Dacă sâmbătă vremea a fost urâtă și în anumite regiuni au căzut deja și primele ninsori.

Săptămâna începe cu nori și soare în zona Capitalei, dar și cu o temperatură ușor mai ridicată decât cea înregistrată duminică. Astfel, în timpul zilei, maxima din termometre va urca până la 10 grade, în timp ce minima din timpul nopții va coborî până la 2 grade. După lăsarea serii, meteorologii anunță înnorări accentuate, însă precipitațiile nu își vor face apariția.