Evenimentul Zilei > Actualitate > Vin scumpirile! Ministerul Agriculturii a mărit taxele pentru producătorii de alimente
Vin scumpirile! Ministerul Agriculturii a mărit taxele pentru producătorii de alimente

Vin scumpirile! Ministerul Agriculturii a mărit taxele pentru producătorii de alimente

Veștile proaste se țin lanț. Prețurile produselor agricole vor exploda din cauza majorării taxelor pentru fermieri. Aceștia au primit oferte cu prețuri care sunt cu 30 de procente mai mari decât cele de anul trecut.

Ministerul Agriculturii va majora cu 98% taxele pentru servicii, ceea ce va însemna automat scumpirea produselor agricole.

Taxe majorate pentru fermieri

Potrivit Ordinului nr. 27, din 3 februarie 2021 s-au stabilit noi tarife pentru efectuarea testelor şi controlului, certificării, înregistrării, supravegherii, monitorizării şi acreditării pentru producerea, prelucrarea sau comercializarea seminţelor şi a materialul săditor precum şi a tarifelor pentru efectuarea testestelor de calitate a seminţelor şi a materialului săditor.

Cum arată majorările

Grupă cereale păioase: Creştere de la 17,3 lei ha, la 22,65 lei ha
Loturi hibridare plant agricole LC: sfeclă de zahăr şi furajeră, butaşi an I şi II: Creştere de la 51,9 ha la 67,94 ha
Grupă oleaginoase şi textile: Creştere de la 19,5 lei ha la 25,53 lei ha
Grupa plante furajere: Creştere de la 20,0 lei ha la 26,18 lei ha
Cartofi: Creştere de la 59, 1 lei ha la 77,36 lei ha

Gripa legume: soiuri creştere de la 61,4 lei ha la 80,37 lei ha. Hibrizi creştere de la 480,2 lei ha la 628,58 lei ha.
Material de înmulţire ornamental şi material de înmulţire şi plantare legumicol altul decât seminţele: Creştere de la 162,5

Agricultura afectată serios în 2020

2020 a fost un an dezastruos pentru agricultură. Din cauza pagubelor suferite de fermieri, clienții vor băga mâna mai adânc în buzunare pentru a cumpăra produse agricole.

Potrivit fermierilor, unele produse s-au scumpit deja.

Seceta extremă din acest an a făcut ravagii pe zone agricole extinse din ţară, iar prognozele Departamentului american al Agriculturii (USDA) şi cele ale Comisiei Europene privind producţia şi exporturile de cereale au devenit tot mai pesimiste, începând cu luna mai, mai ales pentru zona Mării Negre.

Multe dintre culturile însămânţate în toamna lui 2019 şi în primăvara acestui an au fost distruse, fiind consemnate pagube pe circa 2,4 milioane de hectare dintr-un total de aproape 6 milioane de hectare însămânţate.

 

Ce a declarat ministrul Agriculturii

„Criza sanitară s-a suprapus şi cu o secetă extremă în unele zone din ţară. Zona Mării Negre a fost afectată, iar în ţara noastră toată Dobrogea, sudul Moldovei şi o parte a Olteniei au fost afectate de o secetă pedologică extremă şi puternică. Am încercat să aducem nişte compensaţii, sigur, nu au acoperit nici pe departe pierderile reale ale fermierilor, dar atât a putut bugetul de stat în acest an”, a declarat recent ministrul Agriculturii.