Viktor Orban, o nucă în care UE își rupe dinții

Viktor Orban, o nucă în care UE își rupe dinții

Parlamentul European cere ca fondurile UE să meargă numai către țările cu un stat de drept funcțional, acțiune îndreptată împotriva guvernelor autoritare din Polonia și Ungaria. Guvernul federal german a făcut acum o propunere, dar comentatorii sunt dezamăgiți.

Eforturile Parlamentului European pentru ca, pe viitor, plata fondurilor UE să fie legată de funcționarea corectă a statului constituțional în țările beneficiare reprezintă unul dintre cele mai importante puncte de dispută din negocierile care pun în joc miliarde de dolari, privind bugetul UE și ajutorul acordat ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Duminică, guvernul german, care deține din luna iulie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a trimis celorlalte state membre un proiect despre o astfel de clauză legată de statul de drept.

Ziarul german Süddeutsche Zeitung (SZ) a primit propunerea de regulament, conținând 13 pagini, dar ea va dezamăgi, deoarece instrumentul legislativ este mult mai indulgent decât sperau parlamentarii europeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta este, în schimb, o veste bună pentru prim-ministrul ungar Viktor Orbán. La summitul UE din iulie, șeful guvernului autoritar a protestat vehement împotriva conexiunii dintre „binecuvântarea financiară” de la Bruxelles și independența instanțelor, astfel încât nu este de mirare că există proceduri UE împotriva Ungariei și Poloniei, determinate de îngrijorările privind nerespectarea statului de drept.

Diavolul stă în detalii

Pe de altă parte, eurodeputatul Verzilor, Daniel Freund, este alarmat: „Prin aceasta, președinția germană a Consiliului Uniunii Europene conduce, fără doar și poate, mecanismul statului de drept la pierzare”. Diavolul stă în detalii, declară Freund pentru SZ: „Prin actuala procedură de votare, statele membre ar decide în viitor cine urmează să fie sancționat”.

Protecția statului european de drept va face astfel obiectul unei dezbateri politice între statele membre.

Daniel Freund mai adaugă că respectarea tratatelor europene este responsabilitatea Comisiei Europene, acuzând guvernul federal german că „în acest moment s-a lăsat șantajat de Orbán & Co.” și că Berlinul „a cedat în fața cererilor de la Budapesta”.