Evenimentul ZileiJustitieVictorie în instanță pentru Radu Mazăre. A fost achitat

Victorie în instanță pentru Radu Mazăre. A fost achitat

Victorie în instanță pentru Radu Mazăre. A fost achitat
Veste bună primită în penitenciar de Radu Mazăre. Curtea de Apel Constanța l-a achitat, definitiv, într-un dosar privind vânzarea ilegală a unor terenuri în Mamaia. Tribunalul îl condamnase la 6 ani și jumătate de închisoare.

Radu Mazăre a fost achitat în instanță.

În data de 28 mai 2018, când încă era fugit în Madagascar, Tribunalul Constanța îl condamna pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, la șase ani și jumătate de închisoare.

Era acuzat că a vândut ilegal mai multe terenuri în stațiunea Mamaia, la prețuri subevaluate. O colaboratoare a primarului, la acea vreme, în intervalul 2004-2007, Gina Hortolomei Moscu, a primit 2 ani și 11 luni, cu suspendare.

Radu Mazăre a fost achitat. Ce sentință primise inițial

Curtea de Apel Constanța răstoarnă, luni, soluția Tribunalului. „Respinge apelurile formulate de DNA, Serviciul Teritorial Constanţa şi partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa ca nefondate”.

Instanța superioară „admite apelurile formulate de inculpaţi, desfiinţează hotărârea atacată. Dispune „achitarea inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Hortolomei Moscu Sorina Gina.

Terenuri subevaluate, din Mamaia, vândute ilegal

Cei doi au fost trimiși în judecată, în aprilie 2015, când DNA Constanța a informat că Radu Mazăre este acuzat de patru infracțiuni de abuz în serviciu.  Gina Sorina Moscu Hortolomei și trei firme ale sale, pentru spălare de bani.

Prin vânzarea unor terenuri din Mamaia, la prețuri subevaluate, cei doi ar fi adus primăriei Constanța un prejudiciu de patru milioane de euro.

Era vorba de un teren de 15.000 mp din Mamaia, vândut de Radu Mazăre, în 2004, la un preț derizoriu, spunea DNA, de 23, 50 euro/mp. Iar în 2007, inculpatul Radu Mazăre ar fi  vândut la un preț modest, a două terenuri în suprafață totală de de 11.500 mp, aparținând Primăriei Constanța.

Radu Mazăre și tranzacțiile prin metoda „suveică”

Terenurile ar fi fost cumpărate de o firmă, reprezentată de Gina Hortolomei Moscu. După două luni, au fost  transferate altor două firme ale aceleași inculpate.

Tranzacțiile respective s-au făcut prin creșterea succesivă a prețului. In acest fel,  ultima firmă a dobândit terenurile la o valoare aproximativ egală cu cea de piață. A fost, astfel, disimulată proveniența ilegală a terenurilor.

Judecat in mai multe dosare corupție, Radu Mazăre este încarcerat la Penitenciarul Slobozia, unde ispășește o condamnare la 9 ani închisoare în Dosarul Retrocedărilor .

Prejudiciul era de 114 milioane de euro. Mai are o condamnare de 9 ani și 10 luni, în primă instanță, în dosarul Polaris, pentru luare de mită.

 


Accesează: