Evenimentul Zilei > EVZ Play > Victor Stănculescu, generalul care l-a executat pe Ceaușescu
VIDEO

Victor Stănculescu, generalul care l-a executat pe Ceaușescu

Victor Atanasie Stănculescu, personaj important al evenimentelor din decembrie 1989, și în timpul și după evenimente, a lăsat în mentalul colectiv imaginea omului care pică întotdeauna în picioare.

În seara zilei de 21 decembrie 1989, într-un moment de disperare și pe fondul ezitărilor ministrului Vasile Milea privind planurile de reprimare a demonstranților, Nicolae Ceaușescu decide să îl cheme pe Victor Stănculescu de la Timișoara.

Cu toate că a fost prezent în multe momente importante din timpul evenimentelor din decembrie 1989, Stănculescu a declarat că a decis să-și pună piciorul în ghips ca un motiv de acoperire, pentru a avea o justificare a neprezentării la o misiune pe care voia să o evite.

Probabil, cel mai sigur pentru Stănculescu ar fi fost stabilirea într-un birou din Comitetul Central sau din Ministerul Apărării din care putea observa și dirija discret acțiunile ce aveau să fie întreprinse. În timpul în care Nicolae Ceaușescu urma să fie capturat de militarii aflați în subordinea generalului Kemenici, Stănculescu a emis două ordine care au stat la baza diversiunii și dezinformării din decembrie 1989.

Stănculescu a retras armata în cazărmi pentru ca, numai la câteva ore mai târziu, să dispună unor unități și subunități militare diverse misiuni, fapt care a creat dezordine, confuzie și multe victime. Tot Stănculescu a fost cel care l-a convins pe Nicolae Ceaușescu să părăsească Comitetul Central pentru a putea facilita accesul liderilor revoluției și i-a predat puterea lui Ion Iliescu în timpul unei ședințe de la Ministerul Apărării, din 22 decembrie.

Același Stănculescu este cel care a dispus reținerea președintelui țării timp de două zile, până când, completul de judecată, constituit ad-hoc, împreună cu parașutiștii de la Boteni au emis și executat sentința condamnării la moarte a soților Ceaușescu. “Ceaușescu a rămas cu imaginea lui Stănculescu pe care l-a chemat acolo, la Comitetul Central, fără să știe că schimbasem comanda armatei”, avea să declare Stănculescu ulterior.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.