Evenimentul Zilei > International > Viață de COȘMAR în Crimeea, din cauza lipsei de ELECTRICITATE
Viață de COȘMAR în Crimeea, din cauza lipsei de ELECTRICITATE

Viață de COȘMAR în Crimeea, din cauza lipsei de ELECTRICITATE

Spitalele se zbat în întuneric, afacerile s-au închis temporar, iar transportul public s-a oprit. Locuitorii din Crimeea învață, în această perioadă, să trăiască fără frigidere, cu întuneric beznă pe străzi și cu școlile închise, la o săptămână după ce militanți ucraineni au atacat liniile de electricitate care alimentau regiunea, scrie The Guardian.

Autoritățile ruse încearcă să rezoleve situația, dar aproape 2 milioane de oameni au rămas fără electricitate. În ciuda generatoarelor de pe străzi, majoritatea magazinelor au fost nevoite să se închidă sau să-și reducă drastic programul.   Majoritatea orașelor au curent electric timp de câteva ore pe zi, iar unele sate nu au deloc.

Vladimir Putin nu a scăpat ocazia de a critica guvernul ucrainean, spunând că fără susținerea autorităților de la Kiev tăierea curentului electric nu ar fi fost posibilă.

Rusia se străduiește să finalizeze construcția unui cablu peste Strâmtoarea Kerci, care să lege Peninsula Crimeea de continent, respectiv de Federația Rusă, dar acest lucru se va întâmpla la final de decembrie și atunci va putea furniza electricitate doar  jumătate din nevoile Crimeei.

Deocamdată au fost transportate sute de generatoare în regiune.

„Nu mai sunt lumânări și baterii în magazine. Toate s-au vândut”, a spus Ekaterina, o locuitoare din raionul Dzhankoy, în nordul peninsulei.

Circa 150 de școli și grădinițe au fost închise până la noi ordine, o măsură impusă de autoritățile care au venit la putere, o dată cu anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014.

Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, a numit distrugerea stâlpilor de curent electric ca o „un act terorist”. „Nimeni bnu va îngenunchea locuitorii din Crimeea, nu  vom permite nicio negociere”, a spus el. „Nu vom lăsa pe nimeni să ne vorbească prin șantaj”, a explicat oficialul.

Situația actuală pune în pericol viața oamenilor, spune o activistă pentru drepturile omului,Olga Skripnik. „Mulți oameni s-au plâns că din cauza lipsei curentului, nu pot chema ambulanțele sau pompierii”, precizează sursa citată.