Prima ședință de guvern din acest an va avea loc luni, înainte de plecarea premierului Ludovic Orban la Bruxelles.

Programul de guvernare al PNL își propune reducerea numărului de demnitari și angajați la stat.

Vicepremierul Raluca Turcan anunța luna trecută că, de exemplu, organigrama Ministerului Lucrărilor Publice este extrem de stufoasă, iar 40% din numărul demnitarilor și 20 la sută din cel al bugetarilor ar trebui tăiat.

Ministerul Muncii propune renunțarea la 10% din angajați. Mai exact, deființarea a 44 de posturi din 424, astfel încât să rămână 380 de salariați și 14 funcții de conducere. Proiectul prevede scăderea numărului de secretari de stat de la 5 la 4.

În cadrul Ministerului Sănătății, numărul salariaților se reduce nesemnificativ, cu doar patru posturi, dintre care unul e de secretar de stat și altul de subsecretar.

La Externe se desființează tot patru posturi, unul de ministrul delegat pentru afaceri europene și trei de secretar de stat. În schimb, organigrama s-ar mări cu alte 60 de posturi, cele care au funcționat temporar în perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

La Educație, minister care a preluat și Cercetarea și Autoritatea Națională de Formare în sistem dual, a propus un număr maxim de angajați, 770, cu peste 50 mai mare decât aveau cele trei instituții înainte de comasare.

Cel mai mare număr de angajați va fi la Ministerul Economiei, care a comasat patru dintre fostele ministere: economie, energie, mediu de afaceri și turism. Aici ar urma să fie 1.146 de angajați, adică tot atâția cât aveau înainte. Astfel, vor fi 8 secretari de stat și peste 80 de bugetari în afara țării.

Numai în proiectul pentru Ministerul Lucrărilor Publice nu se specifică numărul angajaților rămași, în schimb stabilește că vor fi cinci secretari de stat după ce un post va fi desființat, informează tvr.ro.

Te-ar putea interesa și: