Economist șef la Unicredit Londra pentru Europa Centrală şi de Est, Dan Bucşa estimează că o perioadă de timp, anul viitor, euro se va menține la nivelul de 5 lei. Potrivit spuselor sale, creşterea economică se va manifesta abia în al doilea semestru din 2021, ceea ce ar echivala pe o revenire în W.

Teoria care stârnește nemulțumirea în masă

„În fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Aceasta este teoria mea şi ţine de câţiva ani. Probabil că se va muta şi în 2021. Dar probabil undeva pe la începutul anului viitor, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5 lei. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu de risc ar însemna ca leul să treacă temporar de 5 lei. Adică tot ce trebuie este ca BNR să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie…şi probabil că se va duce uşor peste 5”, a explicat economistul Dan Bucșa, conform economica.net.

El a precizat că se așteaptă ca Banca Națională să intervină pentru a ține inflația în frâu și pentru a-i ajuta pe cei care au credite în valută. Dan Bucșa a mai spus că leul este supraevaluat în raport cu celelalte monede din Centrul Europei. Astfel, potrivit spuselor sale, doar leva bulgărescă este mai puţin competitivă decât leul.

„Inflaţia este conectată la regimul controlat al cursului de schimb valutar. Această controlare a monedei, care din punctul meu de vedere este nocivă pentru productivitate, a ajutat România să rămână cu o inflaţie mai mică decât celelalte ţări din Centrul Europei. Şi probabil că înflaţia va rămâne în jurul intervalului ţăntă şi anul viitor pentru că nu ne aşteptăm la o creştere puternică a cererii”, a mai arătat economistul șef al Unicredit.

Revenirea economică în W

În acest context, Dan Bucșa a estimat că economia românească își va reveni pe creștere, în a doua jumătate a anului viitor. El a apreciat că după declanşarea valului doi al pandemiei, creșterea economică s-a temperat foarte mult, astfel că vom avea o revenire economică în W, atât la nivelul României, cât şi la cel al Uniunii Europene.

Economia României s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ 5%, iar revenirea de anul viitor va fi, probabil, parțială. Conform scenariului nostru de bază, pensiile vor fi majorate cu 14% în 2020, iar deficitul bugetar ar putea crește până la 9,5% din PIB, pachetul de susținere pentru depășirea crizei ajungând până la 6% din PIB. Reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB anul viitor și menținerea datoriei sub nivelul de 50% din PIB vor necesita o politică fiscală restrictivă”, a precizat Dan Bucșa, conform sursei citate.