Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești din Italia. Despre Podul Speranței, români și prostituatele izolate
Vești din Italia. Despre Podul Speranței, români și prostituatele izolate

Vești din Italia. Despre Podul Speranței, români și prostituatele izolate

Vorbesc cu o fostă jurnalistă, plecată din Ardeal ca să-și facă o viață nouă în Italia în urmă cu vreo 15-16 ani. S-a stabilit cu familia în Genova, unde are un magazin cu cele mai gustoase produse românești. Acum trăiește spaima pandemiei alături de comunitatea românească și de italieni și muncește pentru a asigura mâncare clienților. Mi-a transmis și o veste bună.  

Duminică seara, după publicarea ultimelor date despre cazurile de Coronavirus din Italia, am vorbit cu Simona Badiu. Cifrele era sumbre. 59.138 de oameni infectați și 5.476 de morți. De sâmbătă până duminică decedaseră 651 de persoane și se înregistraseră alte 5.560 de cazuri noi. Italia e în stare de șoc. Se plânge și se cântă.

EvZ: Cum este, Simona, la voi, în Geneva, mai reziști?

Simona Badiu: Greu.. Este o frică teribilă. Dar, știi…există și speranță. Începând de ieri seară (sâmbătă), în fiecare zi la 19.30, se lumineaza viitorul nou pod Morandi… Cel care s-a prăbușit în august 2018, cu autoturisme și tiruri pe el. La pod se lucrează și este aproape gata. Luminat acum în culorile tricolorului italian este simbol al speranței și renașterii.

-Vă ajută statul cumva?

-Statul, deocamdată, a făcut doar promisiuni. S-au închis fabrici, companii, dar…Probabil că vor ajuta, că nu vor fi lăsați oamenii de izbeliște.

-Ai văzut, la noi încep restricțiile de mâine, interdicții la circulație…

-Aici sunt de câteva zile bune. Dar și aici lumea nu înțelege să respecte măsurile comunicate. Se stă în case și nu prea. Partea aiurea este că tinerii respectă regulile, iar cei care le încalcă sunt bătrânii, adică cei mai expuși dintre noi după cum spun medicii. Ne prefacem ca totul e relativ ok. Dar nu e.

-Care e atmosfera în comunitatea românească? Vor mulți să vină acasă? Prostituatele mai își fac veacul pe străzi? Carabinierii amendează?

– Toți românii din Genova vorbesc că o să crească și în România numărul bolnavilor. Cu teamă, cu părere de rău, avem impresia că în țară nu se iau măsuri suficiente. Și va fi rău, cum e aici. Nu, românii nu vor să vină acasă. Doar cei cu mari probleme de serviciu, badante rămase fără muncă… Puțini oricum, majoritatea vrea să rămână.

-Și prostituatele? Ele vin acasă sau mai lucrează pe străzi?

-Offf… Sunt toate în casă. Nu mai e niciuna pe stradă. Sunt speriate și ele. Unele au plecat spre România. Din păcate, văd că și acolo începe să crească numărul celor infectați cu Coronavirus…

-Da, azi (duminică) am ajuns la 4 morți și au crescut cazurile noi.

– La Genova, în ultimele 24 de ore, avem 33 de morți. E mare frică. Dacă se înțelegea de la început…D-aia vă spun tuturor: Stați în casă! Și am să vă trimit poze cu Podul Morandi, când va fi gata. Podul Speranței…

FOTO Facebook Davide Pambianchi