Sute de mii de pensionari vor beneficia de un ajutor uriaș din partea Guvernului, în prima săptămână din luna decembrie, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie.

Anunțul a fost făcut de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la finalul şedinţei de Guvern.

Concret, Executivul a aprobat, miercuri, măsura privind distribuirea de vouchere pentru masa caldă pentru persoanele vârstnice, în valoarea de 180 lei/lună/tichet, şi a voucherelor pentru educaţie în regim de after-school, în valoare de 200 lei/lună.

Marcel Boloş a prcizat că voucherele pentru masă caldă se vor repartiza în prima săptămână din luna decembrie şi se vor da retroactiv, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie.

„Astfel, toţi beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani, cu venituri la nivelul pensiei minime sociale, aproximativ 300.000 de beneficiari, vor avea cei 720 de lei încărcaţi pe vouchere sau carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020”, a explicat ministrul.

Explicațiile ministrului: „Este calculat pe zile”

Întrebat cum explică faptul că aceste vouchere se vor da cu o săptămână înaintea alegerilor, ministrul a răspuns că, în prezent, procedura de achiziţie publică este în curs de finalizare, iar contractul urmează să fie semnat săptămâna viitoare.

Marcel Boloş susține că emitenţii de carduri au nevoie de 10 zile, conform contractului, să emită aceste carduri, care se distribuie apoi la prefecturi şi de la prefecturi ajung la autorităţile publice locale, care le transmit beneficiarilor finali.

„Este calculat pe zile. Pentru noi este important ca programul operaţional de sprijin al persoanelor dezavantajate să nu decomită banii, banii să ajungă la beneficiari. Este vorba despre persoane care au o anumită vârstă şi aşteaptă acest ajutor de la noi. Calculele le-am făcut împreună cu colegii şi regimul acesta pentru 300.000 de beneficiari de emitere a carduri şi de distribuire a lor nu este unul foarte simplu.(…) Dacă nu am repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde banii alocaţi şi este păcat”, a punctat Boloş, citat de Agerpres.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a precizat, la rândul său, că suntem în ultimul an al exerciţiului financiar 2014-2020 şi, pentru că se fac eforturi pentru a nu pierde banii europeni şi pentru a se evita riscul de dezangajare a fondurilor europene, autorităţile intenţionează ca toate aceste angajamente de plată să fie cuprinse cât mai devreme.