Părinții care nu au cu cine să-și lase copiii nu vor mai putea sta acasă după 15 iunie și de aceea se va permite reluarea activității grădinițelor și activităților de tip after-schoool. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat, în preambulul ședinței de Guvern, că sprijinul financiar de 75% din salariu pentru părinţii care stau acasă cu copiii încetează la finalul anului şcolar. Pe de altă parte, șeful Guvernului a anunțat că unele grădiniţe şi after-school-uri vor fi deschise dar numai în condiții de extremă strictețe.

„Odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării şcolilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu”, a afirmat premierul Ludovic Orban în preambulul ședinței de Guvern.

Totodată, el a precizat că sunt foarte multe familii active care se vor afla în situația dificilă în care vor trebui să găsească o soluție pentru ca cei mici să nu rămână singuri atunci când părinții își vor relua activitatea. Orban a precizat că aceștia vor trebui să apeleze la rude sau prieteni care să aibă grijă de cei mici.

„Permitem în condiţii extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, redeschiderea grădiniţelor, a activităţilor de tip after-school care funcţionează în mod normal pe perioada verii”, a subliniat Ludovic Orban.

Din 15 iunie, Guvernul propune o nouă etapă de relaxare în care vor fi reluate o serie de activități.

Printre acestea se numără redeschiderea Loteriei, a caselor de pariuri și jocuri de noroc, cu condiția ca acestea să prezinte un risc epidemiologic scăzut.

De asemenea vor fi redeschise mall-urile cu excepția sălilor de jocuri, a cinematografelor, a restaurantelor și a locurilor de joacă din interior.

Piscinele exterioare vor fi redeschise și se va relua și tratamentul balnear. De asemenea, vor fi permise activitățile fizice desfășurate în grupuri de câte 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era până în prezent.

 

.