Evenimentul Zilei > Economie > Veste nesperată pentru bugetari. Prima decizie a Guvernului Ciucă a fost anunțată
Veste nesperată pentru bugetari. Prima decizie a Guvernului Ciucă a fost anunțată

Veste nesperată pentru bugetari. Prima decizie a Guvernului Ciucă a fost anunțată

Potrivit unui comunicat al Executivului, noul guvern Ciucă, abia instituit, a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia se instituie o derogare de la legislaţia existentă pe durata stării de alertă şi dă drumul la angajări la stat.

Astfel, această OUG permite organizarea de concursuri la stat pentru posturile vacante, deşi Legea nr. 55/2020 a oprit angajările de noi bugetari pe durata stării de alertă, cu excepţia angajărilor în sistemul sanitar.

Iată că la numai două luni după ce Guvernul Cîțu suspenda chiar și concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante, executivul nou investit ia o măsură total opusă.

Liber la angajări în instituțiile bugetare

Acum, toate instituţiile bugetare pot face din nou angajări. „Se instituie o derogare de la dispoziţiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv pentru posturile şi funcţiile vacante şi temporar vacante, altele decât cele prevăzute la art. II din Legea nr. 203/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pot fi organizate şi desfăşurate concursuri în condiţiile legii, până la data de 1 iunie 2022, cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate în bugetul pentru anul 2022”, se arată în comunicatul de presă.

Prin OUG 99/2021, Legea 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID–19 a fost modificată, prin adăugarea unui nou aliniat la articolul 27.

Astfel, OUG 99/2021 prevedea că „în instituţiile şi autorităţile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) şi (2), a posturilor şi funcţiilor vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea şi coordonarea acestuia, a posturilor şi funcţiilor vacante din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi caselor de asigurări de sănătate, a posturilor şi funcţiilor vacante din unităţile sanitare publice aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii…”, se preciza în documentul Guvernului Cîțu din 23 septembrie 2021.

În prezent, odată cu adoptarea ordonanței de urgență, practic toate instituțiile bugetare pot face din nou angajări.