Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste bună pentru cetățenii cu datorii la bugetul local. Restanțele vor fi anulate
Veste bună pentru cetățenii cu datorii la bugetul local. Restanțele vor fi anulate

Veste bună pentru cetățenii cu datorii la bugetul local. Restanțele vor fi anulate

Locuitorii Sectorului 3 care au datorii la bugetul local în valoare de maximum 20 de lei vor fi scutiți de plata acestora.

Consilierii locali din Sectorul 3, reuniți în ședință, au aprobat un proiect de hotărâre prin care s-a dispus anularea restanțelor pe care persoanele fizice și juridice le au la bugetul local în valoare de maximum 20 de lei. Este vorba despre acele creanțe bugetare care vor fi înregistrate în data de 31 decembrie în scriptele Primăriei.

„Se stabileşte plafonul creanţelor fiscale ce pot fi anulate, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului în curs, la un cuantum de maxim 20 de lei datorate de către persoanele fizice şi juridice, ca urmare a neachitării la termen a obligaţiilor de plată restante datorate bugetului local al Sectorului 3”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Local din Sectorul 3.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, articolul 266 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare reglementează posibilitatea stingerii creanţelor fiscale către bugetului local prin anularea acestora din motive justificate. Or, în acest caz, este vorba de cuantumul acestor obligații al căror plafon se stabileşte de organul fiscal local prin hotărâre a Consiliului Local.

„La nivelul Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 3, justificarea acestui demers constă în faptul că recuperarea debitelor în cuantum de până la 20 de lei prin proceduri de executare silită ar necesita cheltuieli de executare ce ar depăşi totalul creanţelor fiscale supuse executării. Impactul acestei operaţiuni este estimat la 25.000 – 30.000 lei, fiind afectate aproximativ 6.500 de roluri nominale unice”, se mai arată în documentația care însoțește proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Local.

O altă hotărâre a Consiliului Local Sector 3 prevede că veniturile şi cheltuielile bugetului local pe 2020 se diminuează cu câte 36 de milioane de lei şi că, în urma rectificării, veniturile bugetului local devin 1.401.350.860 de lei, iar cheltuielile 1.401.350.860 de lei. Bugetul activităţilor finanţate parţial sau integral din venituri proprii se diminuează cu aproape 13 milioane de lei, devenind 180.676.430 de lei.