Dobândă zero pentru creditele ipotecare și plata creanței în 60 de rate lunare egale
- Feri Predescu
- 30 martie 2020, 21:05
Premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au anunțat luni, în debutul ședinței de guvern, modificări la ordonanța de urgență care permite amânarea pentru 9 luni a plății ratelor la creditele bancare pentru persoane fizice și juridice.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seara că noua ordonanță privind amânarea plății ratelor la creditele bancare prevede o dobândă zero pentru creditele ipotecare și plata creanței în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.
„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit.
La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare”, a precizat ministrul, la finalul ședinței de Guvern.
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, OUG privind suspendarea plății ratelor către bănci. Ministrul finanțelor Florin Cîțu a spus atunci că ordonanța de urgență a fost aprobată de Guvern și se va aplica tuturor persoanelor fizice și juridice care au calitatea de împrumutat și ale căror venituri au fost „afectate direct sau indirect de pandemia de Covid-19”.
Ce se întâmplă cu dobânzile
Dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent, deci se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului, deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă
Excepție: creditele ipotecare, pentru care se plătește reeșalonat până la maxim cinci ani
Statul român garantează plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare