Evenimentul Zilei > Politica > Vasile Dîncu: Dacă USR-PLUS vor dărâmarea Guvernului Cîțu, atunci să voteze moțiunea de cenzură a PSD
Vasile Dîncu: Dacă USR-PLUS vor dărâmarea Guvernului Cîțu, atunci să voteze moțiunea de cenzură a PSD

Vasile Dîncu: Dacă USR-PLUS vor dărâmarea Guvernului Cîțu, atunci să voteze moțiunea de cenzură a PSD

USR-PLUS are șanse să dărâme un guvern în plină criză economică și sanitară doar pentru că nu-l mai plac pe premierul Cîțu. PSD le întinde mâna: “semnați și votați alături de noi o moțiune de cenzură”.

Liderul PSD Vasile Dîncu le-a aruncat astăzi o provocare deschisă progresiștilor de la USR-PLUS: “Dacă USR-PLUS sunt coerenți în cererea de înlăturare a premierului, atunci votează alături de noi o moțiune de cenzură”.

Vasile Dîncu nu e fan al unei moțiuni de cenzură. Dar îi invită pe progresiști

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu a recunoscut, într-un interviu la Digi 24 că partidul său analizează oportunitatea unei moțiuni de cenzură. Fără ca el să fie neapărat un fan al acestui scenariu. Cel puțin la ora actuală.  Dar dacă ar remarca faptul  că există posibilitatea întrunirii numărului necesar de voturi pentru a trece o moțiune de cenzură la adresa actualului Cabinet Cîțu, PSD ar putea recurge la acest scenariu.

Analitic, în calitatea lui de sociolog, Vasile Dîncu a spus că pentru a trece o moțiune de cenzură este nevoie ca “în Parlament să existe o forță necesară”. Ceea ce, la ora actuală nu se întrevede. PSD și AUR nu au suficiente voturi pentru reușita acestui demers. În acest context, ironic, Vasile Dîncu i-a invitat pe cei de la USR-PLUS “să semneze și să voteze alături de noi o moțiune de cenzură”, dacă vor cu adevărat să demoleze actuala guvernare.

Strategul PSD: Klaus Iohannis poate calma spiritele

“Avem un dezastru economic, social și sanitar în România. Este nevoie de un alt guvern și de un alt program de guvernare. Președintele Klaus Iohannis, care este dirigintele clasei politice, trebuie să găsească o soluție la această criză”, a comentat Dîncu. Liderul PSD a spus că primul demers al partidului  va fi făcut mâine când va cere constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă privind gestionarea crizei covid de către actuala coaliție de guvernare.

Referitor la amploarea crizei guvernamentale provocată de USR-PLUS în urma demiterii de către premierul liberal Cîțu a lui Vlad Voiculescu, Vaile Dîncu a declarat că aceasta va mai dura. Și că așteaptă implicarea lui Klaus Iohannis pentru calmarea spiritelor. “Am văzut că nu este nici o grabă pentru ca această criză să se termine. Nu cred că liderii coaliției se vor calma.”

Dîncu: PSD nu va susține un guvern minoritar PNL

Vasile Dîncu a spulberat teoria USR-PLUS referitoare la o susținere de către PSD, din Parlament, al unui guvern minoritar al PNL: “Noi nu vom susține un guvern minoritar. Așteptăm ca președintele Klaus Iohannis să se pronunțe. Este suspectă această tăcere a sa. Dacă este vorba despre un faliment al coaliției, atunci președintele să cheme partidele parlamentare la discuții, la Cotroceni. Anunț însă că PSD nu va intra la guvernare pe ușa din dos, nu vom susține orice manufactură politică. Dar cred că este foarte îndepărtat acest scenariu”, a spus liderul social-democrat.

Vasile Dîncu respinge și ideea alegerilor anticipate. Motivul? “Încrederea în clasa politică la această oră este de doar 7% și de 20% în Parlament. Românii nu își doresc alte alegeri”. Dar a precizat că dacă ar avea loc alegeri anticipate, “PSD, opoziția, independenții ar obține peste 51%. Partidele de la guvernare au pierdut voturi. Nu destule, încă, dar au pierdut”.

PSD și PNL, ușor trend ascendent. USR-PLUS și AUR se bat pentru locul 3

Liderul PSD a spus că deocamdată actuala coaliție de guvernare se află încă în “luna de miere” în ochii românilor. “Acum câștigă cei care au soluții la problemele reale nu cei care vin cu discursul cel mai dur”, a comentat Dîncu. O aluzie critică la adresa  atitudinii celor de la USR-PLUS.

În opinia lui bazată pe mai multe cercetări sociologice, Dîncu a spus că PSD ar avea la ora actuală un scor de 33%-35%, PNL ar fi cotat la 25-26%. În schimb, “USR-PLUS și AUR se află într-o marjă de eroare. Când conduce AUR, când conduc cei de la USR-PLUS. Se află pe la același nivel”.

Vasile Dîncu: Coaliția nu se rupe

Coaliția nu se rupe, este de părere Vasile Dîncu. El a dat exemplu celebra formulă guvernamentală dintre anii 1996-2000, CDR-PD. “Și acea coaliție a funcționat în condiții asemănătoare (scandaluri n.r). Dar a durat patru ani. Însă a dus la dispariția unui partid istoric, PNȚCD. Acum Vlad Voiculescu încearcă să joace rolul lui Traian Băsescu de atunci. Cred că vom avea în continuare o succesiune de crize în coaliția actuală”.

Vasile Dîncu a caracterizat USR-PLUS ca fiind “o formațiune progresistă, globalistă, cu accente de intransigență”. Prin comparație “PNL este un partid clasic, cu toate păcatele lui”. Dar le-a găsit un numitor comun. Faptul că în perioada epocii Dragnea, între 2016-2019, și parlamentarii liberali și cei ai USR “au fost de acord cu pensiile speciale.”