Evenimentul Zilei > Justitie > Vanghelie povestește de la DNA: ”Am fost șicanat”
Vanghelie povestește de la DNA: ”Am fost șicanat”

Vanghelie povestește de la DNA: ”Am fost șicanat”

Marian Vanghelie a spus în sala de judecată că a fost de chemat de mai multe ori la sediul central al DNA, unde anchetatorii obişnuiau să creeze presiune discutând în spatele său şi comentând suficient de tare încât el să audă replici de genul„e groasă” sau „ăsta nu mai scapă”, transmite Mediafax.

Șicanele ar fi avut loc în timpul anchetei în dosarul lui Titus Corlăţean, unde fostul edil a fost audiat. Dosarul a fost clasat, luni, de către procurorii DNA. Este vorba de ancheta privind împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014, în care era vizat Titus Corlăţean, la acea dată ministru de externe.

Declaraţia lui Marian Vanghelie a fost făcută miercuri, în sala de judecată a Tribunalului Bucureşti, unde au continuat audierile de martori în dosarul de corupţie al fostului edil al Sectorului 5 al Capitalei, în care este acuzat că a primit foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

În faţa instanţei a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înfiinţat firma Callex, una dintre societăţile despre care procurorii spun că era „abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie, ocazie cu care s-a constatat că declaraţia de la urmărirea penală a acestuia diferă de depoziţia din sala de judecată.

„Practica era aşa: eu purtam o discuţie liberă cu poliţistul respectiv, acesta îşi nota anumite aspecte într-un carneţel, mai venea cineva în birou şi mai întreba nişte chestiuni, apoi alt poliţist dicta dactilografei ce să scrie. (…)” a declarat martorul, când a fost întrebat dacă își menține declarația. Aici a intervenit Marian Vanghelie, arată Mediafax: „După ce dânsul vorbea şi apoi aculta ce se consemnează, mai vorbeau şi alţii în spate – că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! – că mie aşa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlăţean!”.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de Mircea-Sorin Niculae (vărul său), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit procurorilor DNA, arată sursa citată, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).