Evenimentul Zilei > Actualitate > Valea Jiului stă pe un butoi de pulbere. Municipiul Deva a rămas fără căldură și apă caldă
Valea Jiului stă pe un butoi de pulbere. Municipiul Deva a rămas fără căldură și apă caldă

Valea Jiului stă pe un butoi de pulbere. Municipiul Deva a rămas fără căldură și apă caldă

Peste 100 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran de 48 de ore, din cauză că nu și-au primit salariile din ianuarie dar și sporurile de condiții grele. Acest fapt a dus la închiderea Termocentralei Mintia.

Valea Jiului stă pe un butoi de pulbere. În aceste condiții Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost oprită în cursul nopţii de joi spre vineri. Cauza este lipsa cărbunelui. În aceste condiții, aproximativ 4.500 de apartamente ale locuitorilor din Deva precum şi instituţiile publice din oraş nu mai primesc agent termic.

„Guvernul trebuie să vină cu soluţii sau să plece acasă”

„Complexul Energetic Hunedoara şi-a oprit atât producţia de cărbune, cât şi pe cea de energie. Termocentrala Mintia a fost oprită la ora 1 şi 10 minute. Guvernul trebuie să vină cu soluţii sau să plece acasă”, a informat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, scrie Agerpres.

Liderul sindical a atras atenţia de joi că, pe fondul protestelor de la minele de huilă din Valea Jiului, termocentrala Mintia nu mai are stocuri de cărbune pentru a putea funcţiona.

În acest context, aproximativ o sută de angajaţi ai termocentralei au protestat şi ei, joi, în curtea unităţii, nemulţumiţi de faptul că se întârzie, cu zece zile, plata salariilor în cadrul CEH.

În plus, reprezentanţii sindicatului au solicitat Guvernului elaborarea unui act normativ prin care să se prevadă măsuri de protecţie socială.  Inclusiv salarii compensatorii, în cazul în care activitatea termocentralei va fi sistată.

Centrala Mintia asigură agentul termic pentru instituții si 4.500 de apartamente din Deva

Este pentru a patra oară, în ultimele şase luni, când termocentrala Mintia nu funcţionează deoarece nu are combustibil. Ultima oprire a fost consemnată pe 9 februarie, când instalaţiile au fost oprite pentru mai bine de 24 de ore din cauză că nu a fost cărbune în depozite.

Termocentrala Mintia asigură şi agentul termic pentru instituţiile publice şi circa 4.500 de apartamente din municipiul Deva.

Termocentrala face parte din Complexul Energetic Hunedoara şi numără circa 700 de angajaţi.

Nemulțumiți de întârzierea salariilor, peste 100 de mineri de la exploatarea Livezeni, din Valea Jiului, refuză să iasă din subteran. Ei acuză că salariile pentru această lună vor fi plătite cu întârziere.

În semn de solidaritate, la suprafață au venit peste 100 de persoane, localnici dar și rude ale minerilor aflați sub pământ.

Minerii de la celelalte exploatări din zonă s-au declarat solidari cu colegii lor.