Protest spontan, joi dimineață, la Termocentrala Mintia
- Radu Balaj
- 18 februarie 2021, 13:11
Protestele minerilor continuă la Mina Lupeni și Livezeni. Acestora li s-a adăugat, joi dimineață, protestul spontan al aproximativ o sută de angajați ai Termocentralei Mintia. Cel puțin momentan, protestul a fost sistat după discuțiile cu prefectul județului Hunedoara, Călin Marian.
Protest spontan joi dimineață la Termocentrala Mintia
Aproximativ 100 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au declanşat un protest spontan, joi dimineaţa, în curtea unităţii economice, nemulţumiţi de faptul că salariile pe luna ianuarie nu vor fi plătite la timp, relatează Agerpres .
La Termocentrala Mintia s-a deplasat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, pentru a vorbi cu protestatarii.
Potrivit preşedintelui Sindicatului "Solidaritatea Hunedoara", Cristian Iştoc, protestul s-a încheiat după ce angajaţii au primit asigurări din partea prefectului că vor primi salariile pe 26 februarie.
Protestul spontan a fost sistat la Mintia la garanțiile promise de prefectul județului Hunedoara
"Protestul a fost sistat după discuţiile cu prefectul, care a dat asigurări ca banii de salarii vor fi acordaţi pe 26 februarie", a precizat liderul sindical.
Pe de altă parte, prefectul a declarat că se va deplasa pe 23 februarie la Ministerul Energiei, împreună cu o delegaţie a sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, atât de la termocentrale, cât şi de la exploatările miniere, pentru a discuta problemele din cadrul acestei companii.
Termocentrala Mintia are aproximativ 700 de angajaţi. Termocentrala face parte din CEH alături de minele Lupeni, Livezeni, Lonea, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.
Protestele minerilor de la Lupeni și Livezeni continuă
La Mina Lupeni însă , minerii protestează în continuare în subteran. Ei solicită garanții privind plățile la timp a salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru. Din câte se pare, minerii de la Lupeni nu se lasă ușor înduplecați.
Protestele minerilor au o tradiție de mai multe decenii în România. Cele mai renumite sunt cele din 1977, din timpul dictatur comuniste a lui Nicolae Ceaușescu. România mai este cunoscută printr-un număr impresionant de mineriade în anii 90.
Recent, minerii încearcă să atragă atenție asupra problemelor din domeniu, în special din domeniul energetic, prin proteste și greve de acest gen, deși nu mai reprezintă forța muncitorească de altădată. Proteste similare au mai avut loc și anii trecuți la Lupeni și chiar la termocentrala Mintia, iar revendicările au fost aproximativ aceleași de fiecare dată.