Evenimentul Zilei > Actualitate > VALUL MONSTRUOS. Un GIGANT de 24 de METRI ÎNĂLȚIME lovește COASTA. A SPARTE toate RECORDURILE
VALUL MONSTRUOS. Un GIGANT de 24 de METRI ÎNĂLȚIME lovește COASTA. A SPARTE toate RECORDURILE

VALUL MONSTRUOS. Un GIGANT de 24 de METRI ÎNĂLȚIME lovește COASTA. A SPARTE toate RECORDURILE

Cel mai mare val înregistrat vreodată în emisfera sudică a planetei a lovit Noua Zeelandă. Gigantul măsura 23,8 metri înălțime și a fost înregistrat după o furtună produsă în sudul arhipelagului.

Valul care a spart orice record anterior a lovit Insula Campbell, în apropiere de coasta sudică a Noii Zeelande, conform agenției meteorologice din statul insular.

Recordul anterior era deținut de un val din sudul Tasmaniei, care măsura 22,03 metri, în 2012, conform Daily Mail.

„Este un eveniment foarte incitant și este cel mai înalt val înregistrat vreodată în emisfera sudică”, a transmis oceanograful senior al autorității de monitorizare meteorologică, Tom Durrant.

Durrant este de părere că, la apogeu, furtuna ar fi putu produce chiar și valuri de 25 de metri, dar că baliza amplasată pentru monitorizare nu le-a înregistrat.

„Oceanul Sudice este clar cea mai sub-studiată apă din lume. Regiunea conține aproximativ 22% din oceanul planetar și este și cea mai energetică parte oceanelor lumii, când vine vorba de valuri”, a mai spsu expertul.