Evenimentul Zilei > Economie > Val de scumpiri în perioada următoare! Ce prețuri vor exploda
Val de scumpiri în perioada următoare! Ce prețuri vor exploda

Val de scumpiri în perioada următoare! Ce prețuri vor exploda

Pe lângă daunele produse bugetului personal de pandemie, pe români îi așteaptă o serie de scumpiri în perioada imediat următoare. Românii vor plăti mai mult pentru carne, dar și pentru carburanți, care deja s-au scumpit în ultimele luni.

O creștere semnificativă a prețurilor finale se va înregistra la carne. Potrivit lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, o scumpire la acest tip de carne foarte apreciată de români este iminentă, mai ales că ne apropiem de sărbătorile de iarnă.

Ioan Ladoși a explicat, la Antena 3, care este cauza scumpirii produselor din carne de porc. Cauza principală se leagă de cei care cresc animale în gospodăriile mici și care vând animale direct către consumatorul final.

Piața depinde de micii producători

„Ar trebui să existe o corelaţie între creşterea preţurilor la cereale, care reprezintă baza de furaje a animalelor şi preţul final al cărnii de porc în garantare. Uitându-ne la istoric, nu întotdeauna lucrurile s-au întâmplat aşa. Ar trebui să facem o distincţie între carnea de porc produsă în fermele comerciale care îşi vând animalele către abatoare şi ulterior abatoarele către retail, unde de fapt acei fermieri nu au un contact direct şi nemijlocit cu consumatorul.

Ca atare, ei nu prea pot, prin iniţiativă proprie, să crească preţul cărnii de porc. Pot cei care cresc animale în gospodăriile mici şi care comercializează animalele direct către consumatorul final (…) Vor face asta în mod cert şi acest lucru se va întâmpla pe măsură ce ne apropiem de perioada cea mai ridicată a consumului, respectiv sărbătorile de iarnă”, a explicat Ioan Ladoși.

De asemenea, produsele care conțin carne de porc se vor scumpi și ele. Acest lucru se datorează prețului crescut pentru tona de porumb, care a ajuns să fie cu aproximativ 90 de lei mai mare.

Și prețul benzinei va exploda

Șoferii vor fi și ei afectați în perioada care urmează, deoarece prețul carburantului a ajuns să fie tot mai scump. Față de ultima lună, benzinăriile au afișat prețuri mai mari, iar Răzvan Nicolescu, expert în energie, a anunțat că acest lucru se datorează prețului mare al țițeiului, care este într-o creștere constantă. În prezent putem observa că prețul pe litru este oricum mai scump cu 50 de bani față de perioada precedentă

Sursa: Antena 3