Vești crunte pentru români. Explozie a prețurilor la alimentele de bază

Vești crunte pentru români. Explozie a prețurilor la alimentele de bază

Statisticile au scos la iveală o situație problematică pentru buzunarele fiecăruia.

Criza provocată de pandemie se răsfrânge în buzunare. Sunt majorări de prețuri la nivel mondial. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat în septembrie cea de a patra lună de creştere consecutivă, din cauza avansului preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, au afirmat oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO are un Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Luna trecută, acest indice s-a ridicat la 97,9 puncte și a fost în creştere cu 2,1% faţă de o valoare revizuită de 95,9 puncte în luna august şi cu 5% peste valoarea înregistrată în luna septembrie 2019.

„Cotaţiile mai mari la grâu au stimulat această creştere, pe fondul activităţii intense de tranzacţionare ca urmare a îngrijorărilor privind perspectivele de producţie din emisfera sudică şi a condiţiilor secetoase care afectează însămânţările de grâu în Europa”, au anunțat oficialii de la FAO. De asemenea, au crescut preţurile la porumb, orz şi sorg. Pe de altă parte, preţul orezului a scăzut cu 1,4% pe fondul încetinirii cererii.

Scade producția de cereale

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6% în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condiţiile în care cotaţiile la uleiul de palmier, floarea soarelui şi soia au crescut pe fondul cererii globale solide.

Există și prețuri care nu au crescut. Este vorba despre cele la lactate, care au rămas în mare parte nemodificate în luna septembrie, comparativ cu august, iar preţurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu luna august, pe fondul estimărilor privind un surplus al producţiei mondiale în sezonul următor. Preţurile la carne au scăzut şi ele cu 0,9%, unul dinte motive fiind şi decizia Chinei de interzice importurile de carne de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi.

FAO estimează că producţia mondială de cereale în 2020 va fi cu 2,5 milioane de tone mai mică faţă de cât prognoza în august. În pofida acestei reduceri, agenţia se aşteaptă ca, per total, recolta mondială de cereale în acest an să atingă un nivel record de 2,762 miliarde tone, în creştere cu 2,1% comparativ cu nivelul din 2019, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News