Ne place carnea, dar nu ne-o permitem! Fruntași într-un nou top al sărăciei
- Mihaela Dan
- 16 septembrie 2020, 23:26
Faptul că majoritatea românilor o duc greu din punct de vedere financiar nu mai reprezintă un secret pentru nimeni.
Dacă în urmă cu câteva o statistică a scos la iveală faptul că 1/3 familii trăiesc la limita existenței și nu își pot permite nici măcar achizționarea bunurilor de strictă necesitate sau plata facturilor, o nouă statistică ar trebui să le pună semne serioase de întrebare guvernanților.
Potrivit celor mai recente date oferite de către Institutului de Statistică, 16% dintre familiile din România susțin că nu își permit să mănânce carne sau pește atât de des.
În comparație cu alți europeni, românii consumă cu câteva zeci de kilograme mai puţin. Acest lucru se datorează și faptului că prețul cărnii a crescut destul de mult în ultimele câteva luni.
Cercetarea efecuată de Institutului de Statistică privind condiţiile de viaţă, scoate la iveală faptul că 16% dintre români nu își permit să aibă pe masă cel puţin un fel de mâncare cu carne sau peşte o dată la două zile. În acest „top”, România ocupă penultimul loc, iar la acest capitol doar bulgarii stau mai prost ca noi.
La polul opus se află ciprioţii, irlandezii şi danezii. Pentru ei asigurarea unei mese care să conțină carne nu reprezintă problemă.
Aceeași cercetare mai arată că cea mai afectată categorie estea cea apersoanelor de peste 75 ani, care au venituri destul de reduse. O treime dintre senori susțin că nu dispun de suficienți bamo pentru a mânca preparate din carne măcar odată la două zile.
Pe lângă motivele financiare, un alt factor care stă la baza consumului redus de carne este și faptul că mulți români consideră că preparatele din carne sunt nesănătoase.
O familie din 3 trăiește la limita supraviețuirii
În România, o familie din trei trăiește la limita supraviețuirii, oamenii făcând față cu greu cheltuielilor pentru produsele care acoperă strictul necesar sau plata facturilor și a utilităților.
Cele mai vulnerabile categorii sociale sunt vârstnicii sau familiile care au mai mulți copii.
La nivelul UE, România ocupă locul 5 în topul țărilor restante.