Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le-a transmis producătorilor, procesatorilor şi comercianţilor să înceteze lupta comercială în această criză de coronavirus şi să stea la masă, să se înţeleagă asupra adaosurilor la preţ.

„În această perioadă, care sperăm noi să fie cât mai scurtă, să se pună la masă producătorii, procesatorii, cât şi comercianţii, să înceteze războiul comercial şi să se înţeleagă asupra unor adaosuri sau marje de profit între fiecare verigă a acestui lanţ. Trebuie să câştige şi să reziste pe piaţă şi producătorul, şi procesatorul, dar şi comerciantul. Şi, sigur, să nu uite de consumator. Am îndrumat retailerii, chiar i-am pus în legătură cu primarii din acele zone, să meargă să colecteze produse proaspete româneşti”.

„Majoritatea preţuilor pentru produsele autohtone s-au reîntors la valorile iniţiale”, spune ministrul, numai că în ţară datele se prezintă cu totul altfel: preţurile nu au scăzut, ci cresc. Se va ajunge până într-acolo încât amărâtele de pensii să nu mai ajungă nici măcar o săptămână.

„Noi monitorizăm preţurile la raft pentru produsele de bază şi am constatat că, dacă în prima zi, pe 17 martie, toate preţurile au zburat, au luat-o razna, în 19, 24 şi 27, majoritatea preţuilor pentru produsele autohtone s-au reîntors la valorile iniţiale, apropiate. Au rămas la un nivel mai ridicat doar produsele de import. Eu vreau să-i asigur pe toţi din agricultură şi din industria alimentară că încercăm să fim alături de ei, să ne semneleze ce probleme au”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sâmbătă, la emisiunea Agricool”, de la Antena 3.

„Noi acţionăm pe două linii: zilnic monitorizăm preţurile la raft, prin toţi oamenii noştri pe care îi avem în judeţe, pe de o parte, pe de cealaltă parte ţinem legătura cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ, producători, procesatori şi comercianţi şi mai ales ceea ce înseamnă relaţiile între ei, pentru că în această perioadă este foarte înţelept să înţeleagă şi ei că toţi trebuie să treacă împreună peste această criză şi că nimeni nu trebuie să piardă”, afirma Oros, în şedinţa de Guvern de joi.