Evenimentul Zilei > Actualitate > Val de cutremure în România, în ultimele 30 de zile. Care sunt explicațiile specialiștilor
Val de cutremure în România, în ultimele 30 de zile. Care sunt explicațiile specialiștilor

Val de cutremure în România, în ultimele 30 de zile. Care sunt explicațiile specialiștilor

22 de cutremure s-au înregistrat în România, în ultimele 30 de zile, iar directorul de la INFP a oferit explicații legate de această situație.

România, sub un val de cutremure înregistrate în ultimele 30 de zile. Nu mai puțin de 22 de mișcări seismice s-au înregistrat în această perioadă, conform bilanțului ce vizează zona seismică Vrancea și care a fost realizat de specialiștii de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).

Ce spune directorul INFP despre mișcarea seismică din ultima perioadă

„Sunt cutremure normale cu magnitudini între 2 grade Richter și 4,5 pe, luna Iunie. Iar cel mai mare cutremur pe anul acest a fost de 4,7 în luna mai. E un fenomen cunoscut. În zona Vrancei se petrec în jur de 15 cutremure pe lună. Nu e un fenomen ieșit din comun. Nu trebuie să ne îngrijorăm. Luna trecută cred că au fost în jur de 10 cutremure cu magnitudinea peste 3”, a explicat Constantin Ionescu, director la Institutul Național de Fizică a Pământului, la emisiunea „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3.

„Activitatea seismică din zona Vrancei nu este ceva care să ne îngrijoreze. Anul trecut, singurul cutremur mai mare a fost cel din 31 ianuarie, în rest cutremurele nu au depășit valoarea de 5.3 pe Richter. Au fost câteva cutremure pe sfârșit de an, cu magnitudini până în 4.2, dar se încadrează în activitatea seismică specifică zonei Vrancea.

„De la 6 pe Richter în sus, încep să se crape pereții sau să se miște lampadarul ori anumite obiecte prin casă”

Dacă luăm Vrancea separat, față de alte zone seismice din România, se simt cutremurele de la 4,5 în sus. Pe la 5 și ceva se sperie lumea, dar tot nu se produc pagube. De la 6 pe Richter în sus, încep să se crape pereții sau să se miște lampadarul ori anumite obiecte prin casă. Totuși, pagube materiale în astfel de situații s-ar putea înregistra strict la case foarte vechi. Pentru celelalte cutremure, sunt cutremure de suprafață”, afirma Constantin Ionescu într-un interviu acordat la începutul acestui an pentru ziare.com.