Evenimentul Zilei > Actualitate > Seism în România. Ce au înregistrat aparatele INFP
Seism în România. Ce au înregistrat aparatele INFP

Seism în România. Ce au înregistrat aparatele INFP

Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că un seism cu magnitudinea de 2,3 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă la Buzău, în zona seismică Vrancea.

 

Astfel, un cutremur  cu o magnitudine de 2,3 grade pe scara Richter a avut loc, sâmbătă dimineața, în zona seismică Vrancea, Buzău. A fost vorba despre o mișcare seismică de adâncime, care nu a fost simțită în orașele aflate în apropierea epicentrului.

Potrivit oficialilor, cutremurul s-a produs sâmbătă, 19.12.2020, la ora 03:59:40 (ora României), la Buzău, în zona seismică Vrancea și a avut loc la adâncimea de 104 kilometri. Cutremurul nu a produs pagube. Mișcarea scoarței terestre a avut loc în apropierea următoarelor oraşe:

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62 km E de Brașov, 85 km N de Ploiești, 107 km S de Bacău, 131 km V de Galați, 131 km V de Brăila, 139 km N de București, 150 km NE de Pitești, 175 km E de Sibiu, 190 km SV de Iași, 204 km N de Ruse.

Cel mai important seism din acest an din România

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe scara Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru această regiune.

Pericol major în cazul unui cutremur de 7 grade

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, spre exemplu, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E foarte posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.