Cutremur în Filipine. A avut 6,2 pe scara Richter

Cutremur în Filipine. A avut 6,2 pe scara Richter sursa: arhivă EVZ

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit miercuri sudul Filipinelor. Până la această oră nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Este al doilea cutremur puternic care zguduie această țară în ultimele săptămâni.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în largul provinciei sudice Sarangani, a precizat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs).

Seismul a fost resimţit puternic în oraşul General Santos, în municipalitatea Kiamba din provincia Sarangani şi în oraşul Tupi din provincia Cotababato de Sud, potrivit buletinului Phivolcs.

Institutul a avertizat asupra unor posibile replici ale cutremurului şi a îndemnat autorităţile să verifice clădirile şi alte infrastructuri pentru orice semne de avarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și săptămâna trecută, un seism cu magnitudinea 6,4 a lovit provincia estică Sorosogon, fără a fi raportate victime sau daune.

Statul Filipine se află în aşa-numitul „Cerc de foc” al Pacificului, o zonă activă din punct de vedere geologic, afectată în mod regulat de cutremure şi erupţii vulcanice, informează Agerpres.

Cel puternic seism din acest an din România

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.