Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur bizar în România, sâmbătă dimineață. Alertă la INFP. Ce magnitudine a avut
Cutremur bizar în România, sâmbătă dimineață. Alertă la INFP. Ce magnitudine a avut

Cutremur bizar în România, sâmbătă dimineață. Alertă la INFP. Ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea de 2,3 s-a produs, sâmbătă dimineață, la ora locală 06:18, în zona seismică Banat, județul Caraș Severin, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

În ziua de 28 noiembrie 2020, la ora 06:18:58 (ora locală a României), s-a produs în Banat, Caraș-Severin, România, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 11 km, transmite INFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 101 km E de Belgrad, 107 km E de Zemun, 119 km S de Timisoara, 158 km N de Nis, 160 km E de Novi Sad, 163 km S de Arad, 170 km V de Craiova, 209 km SE de Szeged, 222 km SV de Sibiu, 234 km N de Pristina.

Cel mai important seism din acest an

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

CITEȘTE ȘI Cutremur în miez de noapte, în România. Ce întrebare au seismologii pentru cetățeni

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.