Evenimentul ZileiActualitateCutremur neobișnuit în România, în urmă cu puțin timp. Ce au înregistrat aparatele de la INFP

Cutremur neobișnuit în România, în urmă cu puțin timp. Ce au înregistrat aparatele de la INFP

Cutremur neobișnuit în România, în urmă cu puțin timp. Ce au înregistrat aparatele de la INFP
Un nou cutremur a avut loc, duminică după-amiaza, în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Un cutremur cu magnitudinea de 2,3  s-a produs, duminică după-amiază, la ora locală 18:30, în Banat, Mehedinți, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 15 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 121 km V de Craiova, 149 km SE de Timisoara, 150 km E de Belgrad, 154 km N de Nis, 156 km E de Zemun, 186 km SE de Arad, 187 km SV de Sibiu, 199 km V de Pitesti, 209 km E de Novi Sad, 23 3km N de Sofia

Cel mai important seism din acest an a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la Bucureşti, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar produce un cutremur major în România

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.


Accesează: