Evenimentul Zilei > International > Cutremure în lanț! Un nou seism a lovit Turcia, la doar o lună după cutremurul devastator din 30 octombrie
Cutremure în lanț! Un nou seism a lovit Turcia, la doar o lună după cutremurul devastator din 30 octombrie

Cutremure în lanț! Un nou seism a lovit Turcia, la doar o lună după cutremurul devastator din 30 octombrie

Un nou cutremur a zguduit Turcia, la doar o lună de la devastatorul cutremur din 30 octombrie, petrecut în regiunea Izmir. Până la această oră nu au fost raportate victime.

Un cutremur cu magnitutdinea de 5,5 grade pe scara Richter, a lovit coasta provinciei mediteraneene Antalia din Turcia, sâmbătă, anunță Observatorul Kandili, citat de National Post. Cutremurul a avut epicentrul la o adâncime de 93.3 kilometri, potrivit presei turce, care a relatat că  magnitudinea a fost revizuită la 5.4 grade, apoi la 5.2 grade.

Mass-media din această țară a anunțat că seismul a fost simțit în provincia istorică Antalya, dar și în provinciile învecintate. Până în prezent nu există relatări despre pagube sau deteriorări aduse clădirilor. Seismul s-a produs la ora locală 2.44, în estul Mării Mediterane, la 61 de kilometri sud de orașul Alanya (cu o populație de 113.000 locuitori) din provincia Antalya.

Potrivit Centrului de cercetare în științe geologice din Germania (GFZ), magnitudinea cutremurului ar fi de 6.1 grade, însă măsurătorile geologilor sunt în plină derulare. Seismul s-a mai simțit și în localitățile Gazipaşa, Mahmutlar, Türkler, Payallar, Avsallar, Anamur, precum și în capitala Antalya (758.000 locuitori).

116 victime în urma cutremurului din Izmir

Pe 11 noiembrie, un nou seism a fost resimțit pe coasta Turciei de la Marea Egee, la 10 zile după cutremurul de  de 6.8 grade pe scara Richter (din data de 30 octombrie). Cutremurul din 30 octombrie a fost cel mai violent seism din ultimul deceniu și a ajuns la un bilanț crunt: 116 morți și peste 1000 de răniți în regiune, precum și prăbușirea a 20 de clădiri în regiunea Izmir. Cataclismul, care  avut peste o sută de replici, a fost resimțit și la Ankara, dar și în Grecia, în insula Samos, unde și-au pierdut viața doi adolescenți.

„S-a simțit foarte puternic. Mie mi s-a părut cu magnitudinea mult mai mare. Așteptam din secundă în secundă să se rupă ceva. Eu locuiesc la etajul nouă. Noroc că clădirea este anti-cutremur, dar totuși balansul acela a fost cumplit”, declara la momentul respectiv Monica Erenel, româncă stabilită în Turcia.

Cutremurul din 11 noiembrie a înregistrat 4.8 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 6:49 GMT în zona golfului Kusadasi din provincia Aydin, în apropierea orașului Izmir, cel mai afectat de seismul precedent.