Evenimentul Zilei > Actualitate > Seism în România. Ce intensitate a avut cutremurul
Seism în România. Ce intensitate a avut cutremurul

Seism în România. Ce intensitate a avut cutremurul

Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că un seism cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă seară la Buzău, în zona seismică Vrancea.

Cutremurul s-a produs la ora 20:54:28. Seismul din Vrancea a avut loc la adâncimea de 140 kilometri și a fost resimțit în special în orașele aflate în apropierea epicentrului. Cutremurul nu a produs pagube.

Mișcarea scoarței terestre a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 49 km NE de Ploiești, 60 km SE de Brașov, 103 km N de București, 123 km NE de Pitești, 135 km V de Brăila, 140 km V de Galați, 143 km S de Bacău, 168 km N de Ruse, 171 km E de Sibiu și 226 km SV de Iași.

Cel mai important seism din acest an din România

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe scara Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru această regiune.

 Pericol major în cazul unui cutremur de 7 grade

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, spre exemplu, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E foarte posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.