Evenimentul ZileiInternationalVaccinarea șchioapătă în Franța – Macron, pus la zid de primari

Vaccinarea șchioapătă în Franța – Macron, pus la zid de primari

Vaccinarea șchioapătă în Franța – Macron, pus la zid de primari
Liderii locali din Franța s-au dezlănțuit împotriva președintelui Emmanuel Macron pentru lipsa sa de implicare în campania de vaccinare, descrisă de mult ca un dezastru.

Vaccinarea șchioapătă în Franța. Lipsa vaccinurilor, întârzieri, birocrație inutilă, incompetență la Ministerul Sănătății. Acestea sunt principalele critici la adresa campaniei de vaccinare din Franța.

Programul pare să se confrunte cu probleme grave în interiorul lanțului de aprovizionare, scrie Express. Doar o mână de oameni se vaccinează zilnic în Franța.

Jeanne Becart, primăriță a periferiei pariziene Garches, a declarat că responsabilii din sănătate publică i-au cerut să se pregătească să administreze 1200 de vaccinuri anti-COVID la centrul de vaccinare pe care l-a înființat.

Ulterior, i s-au trimis doar 420 de doze, scrie Reuters.

„Sunt puțin furioasă”, spune Becart. „Vă rog, domnule președinte, cumpărați vaccinuri, indiferent de preț.”

Katy Bontinck, adjuncta primarului însărcinată cu Sănătatea, din Saint Denis, în nordul Parisului, nu a primit decât 132 de doze.

„Din păcate, sunt departe de necesități.”

Ea a declarat că centrul de vaccinare creat de primăria locală nu pot deschide decât după-amiază. Evident, din cauza numărului mic de doze disponibile.

Vaccinarea șchioapătă și în sudul Franței. Primăriile de aici au semnalat și ele probleme similare legate de penuria de vaccinuri.

Barbara Thery, șefa unui centru de vaccinare din Cannet, lângă Cannes, a declarat că poate administra doar 50 de doze pe zi.

Însă solicitările ajung la 200 de vaccinuri pe zi, dacă ar exista dozele disponibile.

Franța a aprobat distribuirea vaccinurilor de la Pfizer – BioNTech și Moderna.

Responsabilii guvernamentali insistă că nu există probleme de aprovizionare cu vaccinuri. În afara fluctuațiilor minore, spun ei, Franța obține corect dozele care i-au fost atribuite.

Însă recunosc că solicitările au explodat și depășesc cu mult dozele disponibile.

Macron dă înapoi

Emmanuel Macron a renunțat la un plan care propunea administrarea inițială a vaccinului doar persoanelor din aziluri. Aceasta înseamnă că toate persoanele de peste 75 de ani – în număr de 6 milioane în Franța – devin eligibile pentru vaccin.

Însă lipsesc dozele necesare pentru o administrare imediată.

Ministrul Sănătății, Olivier Veran, a declarat că, pe măsură ce vor fi produse, vaccinurile vor fi expediate spre centrele de vaccinare.

Un oficial din minister afirmă că ritmul aprovizionării crește și că guvernul se află pe calea cea bună.

Obiectivul executivului de la Paris este vaccinarea a 2,4 milioane de persoane până la sfârșitul lui februarie.


Accesează: