Evenimentul ZileiActualitateVaccinarea obligatorie devine lege. Asta devine noua normalitate? Măsura intră în vigoare în martie

Vaccinarea obligatorie devine lege. Asta devine noua normalitate? Măsura intră în vigoare în martie

Vaccinarea obligatorie devine lege. Asta devine noua normalitate? Măsura intră în vigoare în martie
Cehia intenționează să introducă vaccinarea obligatorie, împotriva COVID-19, pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani.

Autoritățile din Cehia intenționează să introducă această măsură, în contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, dar și a ratei scăzute de vaccinare. Ministerul Sănătăţii din Republica Cehia pregăteşte cadrul legislativ pentru vaccinarea obligatorie anti – COVID-19. Sunt vizate persoanele cu vârste de peste 60 de ani precum și lucrătorii din sectoarele esenţiale. Vaccinarea va fi obligatorie pentru personalul sanitar, poliţişti, militari şi pompierii, după cum a relatat, vineri, 3 decembrie site-ul de ştiri www.idnes.cz, citat de Reuters.

„Este clar că Europa se îndreaptă către vaccinarea obligatorie anti-COVID-19. Cehia trebuie să urmeze aceeaşi cale”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii Adam Vojtech, conform sursei citate.

El a adăugat că decretul care privește instituirea vaccinării obligatorii va fi publicat săptămâna viitoare. Măsura ar urma să intre în vigoare începând din luna martie.

Există un semn de întrebare legat de menținerea acestei măsuri. Deoarece guvernul din care face parte ministrul Adam Vojtech va fi înlocuit până la sfârşitul anului de o coaliţie de centru-dreapta formată în urma alegerilor legislative. Coaliția care va prelua guvernarea s-a declarat împotriva vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice şi este reticentă faţă de o regulă similară aplicabilă anumitor profesii.

sursa foto: Facebook

Cehia se confruntă cu o creștere a numărului de infectări

Pe de altă parte, trebuie spus că Republica Cehă este afectată de câteva săptămâni de o creştere puternică a infectărilor cu noul coronavirus. Mai grav, Cehia are o rată a vaccinării anti-COVID-19 mai scăzută comparativ cu alte state vest-europene.

Astfel, numai 59,6% din populaţia cehă este vaccinată anti-COVID-19, faţă de media UE de 66,3%, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Numărul vaccinărilor a crescut totuşi recent, după ce guvernul ceh a instituit certificatul verde obligatoriu pentru accesul în restaurante şi alte spaţii.

De asemenea, valabilitatea acestui certificat fără doza „booster“ a fost limitată la nouă luni.

O cincime dintre cehi sunt contra vaccinării

Conform unui sondaj difuzat vineri, 19% dintre cehi sunt, însă, împotriva vaccinării. Cât despre impunerea vaccinării obligatorii, participanţii la sondaj sunt împărţiţi în proporţii egale. Un procent de 43% s-au pronunțat „pentru” şi tot 43% „împotrivă”.

Până în prezent, au decis vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 Austria şi Grecia, cea din urmă numai pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani.


Accesează: