Evenimentul Zilei > Social > Vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie într-o țară din UE! Sunt vizate mai multe categorii
Vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie într-o țară din UE! Sunt vizate mai multe categorii

Vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie într-o țară din UE! Sunt vizate mai multe categorii

Decizie importantă în Cehia, țară membră a Uniunii Europene (UE) din 2004. Guvernul de la Praga a impus recent vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru anumite categorii de populaţie, de la 1 martie 2022.

Sunt vizate mai ales persoanele de peste 60 de ani ţări. Obligativitatea vaccinării îi vizează și pe angajaţii din sănătate, pe poliţiştii, pompieri şi militari. Decizia guvernanților cehi vine într-un moment în care Cehia are una dintre cele mai mari rate de infectare din lume.

„Am constatat că oamenii de o anumită vârstă sunt majoritari în rândul persoanelor spitalizate şi al celor internate la terapie intensivă″, a fost observația lansată în acest context de ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech.

Este interesant de remarcat că noua reglementare a fost aprobată cu doar o săptămână înainte de preluarea mandatului de către un nou guvern al ţării. Așa cum arată Agerpres, succesorul în postul de ministru al Sănătăţii, Vlastimil Valek, a declarat deja că se opune vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice.

De asemenea, Vlastimil Valek n-a ascuns că doreşte să modifice legea. El a subliniat că impunerea obligativității vaccinării reprezintă un „pas în întuneric”.

foto: flickr.com

Vaccinarea obligatorie antiCovid-19, subiect delicat și în Cehia

Prin urmare, rămâne de văzut cât de mult vor fi valabile noile reglementări. Liderii care reprezintă cinci partide liberale și conservatoare au declarat că sunt împotriva unui astfel de angajament.

Poziția lor vine după ce s-a comunicat că aproape 500.000 de persoane cu vârsta peste 60 de ani nu sunt vaccinate antiCovid-19 în Cehia. Totodată, rata de vaccinare este de doar 65% în rândul celor care lucrează în căminele de bătrâni.

Autoritățile sanitare din această țară au raportat 981 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele şapte zile. Din cauza acestor statistici, Cehia ocupă locul al doilea în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rate de infectare din lume, după Slovacia.

Învingător în alegerile legislative din octombrie, prim-ministrul ceh desemnat Petr Fiala se va întâlni luni cu preşedintele ţării, Milos Zeman, pentru a stabili data numirii în funcţie a noului său guvern de coaliţie.

Altfel, reprezentanții medicilor cehi sunt împărțiți în privința vaccinărilor obligatorii împotriva bolii infecțioase care a lovit crunt planeta. Dacă unii au avertizat că va fi dificil de controlat, alții au salutat decizia guvernanților.