Evenimentul Zilei > EVZ Special > Va fi jale pentru proprietarii de mașini. Riscă pușcăria! E decizie ICCJ
Va fi jale pentru proprietarii de mașini. Riscă pușcăria! E decizie ICCJ

Va fi jale pentru proprietarii de mașini. Riscă pușcăria! E decizie ICCJ

O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție va reglementa de acum înainte o chestiune importantă din Codul Penal.

Atenție cui dați mașina. Magistrații din competul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, un mini Parlament, au decis  într-o chestiune mult discutată.

În Codul Penal există o infracțiune, în baza căreia un proprietar de autoturism poate răspunde penal dacă își încredințează mașina unei persoane despre care știe că a consumat băuturi alcoolice. Felul în care a fost redactat acest articol din Codul Penal a creat foarte multă confuzie. Din acest motiv, un judecător a cerut la ICCJ să pronunțe în ce fel trebuie interpretat acest articol din Codul Penal.

În decizia publicată în Monitorul Oficial, completul de la ICCJ a decis în felul următor. Pentru a fi pedepsit penal, proprietarul trebuie să fi știut că șoferul nu a băut. Mai pe românește, proprietarul trebuie să își dea seama că cel căruia îi împrumută mașina nu a consumat alcool. Acest lucru este și foarte greu de probat în practica judiciară, deoarece, mai toți proprietarii susțineau că nu și-au dat seama că cel în cauză este băut.

Decizia ICCJ se va aplica în toată justiția românească, ca practică judiciară.

S-au înlăturat mai multe a abuzuri. Atenție cui dați mașina

Articolul din Codul Penal a dat naștere unor abuzuri maxime. Un alt exemplu în acest sens este următorul. Proprietarul care a dat mașina să o conducă unui prieten, care a băut o bere. Ei bine, în acest caz, proprietarul era condamnat la închisoare, iar șoferul amendat, deoarece alcoolemia era sub oragul legal de 0,8 g/l alcool.

Singura modalitate de condamnare a unui proprietar de mașină a fost clarificată tot de completul de la ICCJ. Proprietarul poate fi condamant doar dacă alcoolemia șoferului este mai mare de 0,8 g/l alcool. Ori spun specialiști, o astfel de alcoolemie este deja vizibilă, iar proprietarul unei mașini nu mai poate spune că nu a știut. Sau că nu și-a dat seama.

Decizia ICCJ a fost publicată în Monitorul Oficial, ea producând deja efecte. Deci, atenție cui dați mașina.

Până acum fapta unei persoane care a încredințat un aututorism, unei alte persoane, aflată sub influența alcoolui se pedepsea cu amendă sau trei ani de închisoare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.