Turcan a participat la preluarea mandatului de ministru al Sănătății de către Victor Costache.

Cu această ocazie a declarat următoarele: ”Nu vrem să speriem pe nimeni, dar deficitul la fondul public de sănătate, în primele nouă luni, este de trei miliarde de lei. Prima misiune a domnului ministru Costache este asigurarea unui act medical de calitate în aceste condiții grele”.

Raluca Turcan a punctat faptul că, în ciuda faptului că veniturile medicilor au crescut, calitatea actului medical a scăzut. În concluzie, urmează verificări ”la sânge”. ”În cel mai scurt timp o să avem o evaluare cu privire la situaţia lăsată de Guvernul trecut. Sunt atâtea probleme, încât neîncrederea în sistemul public de sănătate a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii 30 de ani.

Oamenii trebuie să ştie ce s-a găsit, ce proiecte ratate au fost, ce risipe au existat în acest domeniu care a beneficiat de creșterea veniturilor alocate, dar de scăderea calităţii. Prima provocare mandatului ministrului Costache este asigurarea unui act medical de calitate în aceste condiții dificile”, a mai spus vicepremierul, conform digi24.ro.

Ceea ce Raluca Turcan s-a ferit să afirme, a spus noul premier, și anume faptul că medicii ar putea ajunge în situația de a nu mai fi plătiți. Ludovic Orban a declarat că situația este gravă și că nu mai sunt nici măcar bani de salarii.

Premierul a declarat joi, la Ministerul Sănătăţii, că se va face o evaluare a necesităților, la rectificare, aceasta fiind necesară deoarece banii găsiți nu sunt suficienți pentru a încheia anul, în domeniul sanitar, şi nici pentru salarii. ”Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban, conform aceleiași surse.