Evenimentul Zilei > International > Va fi cutremur la granița României. Ungurii lansează o undă de șoc în toată Europa
Va fi cutremur la granița României. Ungurii lansează o undă de șoc în toată Europa

Va fi cutremur la granița României. Ungurii lansează o undă de șoc în toată Europa

NÉPSZAVA. Preşedintele Parlamentului ceh, Markéta Pekarová Adamová, a condamnat pe un ton foarte ascuţit, într-o postarea publicată pe Twitter, faptul că Viktor Orbán a asigurat Guvernul din Kazahstan de sprijinul său faţă de participanţii protestelor care au loc în această ţară din Asia Centrală, a atras atenţia Agenţia de ştiri americană Bloomberg.

În Kazahstan, pe 2 ianuarie a început seria de demonstraţii în semn de protest împotriva creşterii preţului la gazul natural lichefiat, utilizat drept carburant auto de la 50 de tenge (KZT) la 120 de tenge. Protestele, care iniţial au fost paşnice, au escaladat într-o acţiune împotriva regimului fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev şi actualului preşedinte Kassym-Jomart Tokaev, au fost înăbuşite în sânge cu ajutorul intervenţiei Rusiei.

Potrivit comunicărilor autorităţilor, în timpul tulburărilor şi-au pierdut viaţa 164 de persoane, în ciuda cărora Viktor Orbán și-a arătat solidaritatea cu conducerea politică. Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a anunţat marţi că toţi cetăţenii ungari aflaţi în Kazahstan şi care au solicitat ajutor autorităţilor s-au întors acasă, în Ungaria.

Ungaria nu este egal cu Viktor Orbán

Markéta Pekarová Adamová în acest context a scris pe Twitter că premierul ungar, Viktor Orbán, a adoptat o poziţie de facto în favoarea împuşcării cetăţenilor kazahi şi implicării armatei ruse, după care a menţionat că Ungaria nu este egal cu Viktor Orbán, pentru mulţi cetăţeni ungari reprezintă o problemă aceste şi asemenea afirmaţii. Nu este prima dată când politicianul ceh – care pe lângă faptul că este președintele Parlamentului de la Praga, este și liderul unuia dintre partidele de coaliție, partidul liberal-conservator TOP 09 – scrie despre Viktor Orbán.

Într-o postare de sâmbătă pe pagina de Facebook, Markéta Pekarová Adamová a scris că speră cu tărie că la fel cum cehii l-au înlăturat pe fostul premier Andrej Babiš, ungurii vor face acelaşi lucru cu Viktor Orbán la alegerile parlamentare din Ungaria stabilite de preşedintele János Áder pentru 3 aprilie. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: