Editura Evenimentul si Capital

USR salvează LINIŞTEA ROMÂNILOR. Dacă nu au SONOMETRU, agenţii CONSTATATORI pot da AMENZI pe baza PROPRIILOR SIMŢURI

Parlamentarii USR salvează orice le trece prin cap
Autor: | | 6 Comentarii | 1154 Vizualizari

Uniunea Salvaţi România, pe scurt USR, a reuşit miercuri să treacă prin Senat o propunere legislativă care pusă în practică poate salva liniştea românilor şi nu doar a celor de la bloc.

Problema este că Guvernul a dat aviz negativ proiectului USR, pe motiv că "modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită (...) în contextul în care la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activităţi încetează".

Actul normativ al USR prevede introducerea în sarcina agentului constatator a obligaţiei de a măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat şi verificat metrologic. Însă, un amendament stabileşte că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator. Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativă de modificare a Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuinţe şi în instituţii publice şi amenzi pentru depăşirea acestora. Potrivit actului normativ, amendat în Comisia juridică şi adoptat de plen, constituie contravenţie "tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7,00 - 14,00 şi 16,00 - 23,00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical". Tot contravenţie constituie depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14,00 - 16,00 şi 23,00 - 7,00, măsurat în condiţii similare. Propunerea legislativă amendată încadrează tot la contravenţii "tulburarea fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi reglementate de Legea societăţilor 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7,00 - 23,00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB". Pentru intervalul orar 23,00 - 7,00, nivelul stabilit este de 35 dB. Actul normativ stabileşte, potrivit Agerpres, amenzi de până la 1.500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor. Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional în acest caz.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: usr, liniste, lege, amenziStirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI