Un kilogram de urzici, mai scump decât un kilogram de pui

Un kilogram de urzici, mai scump decât un kilogram de puiUrzici. Sursa Foto: Dreamstime. com

Urzicile, considerate odinioară „hrana săracului” au ajuns să coste mai mult decât carnea de pui. Un kg de urzici se vinde cu 38 de lei.

Urzici tot mai scumpe! Piața Obor din București este plină de verdețuri de sezon, dar și de prețuri piperate.

Urzicile, hrana săracului, costă mai mult decât carnea de pui

Urzicile, considerate odinioară o hrană săracă, au ajuns să coste mai mult decât carnea de pui, potrivit România TV.  Românii ajung să scoată din buzunar și 50 lei pentru un kilogram.

O punguță de 500 de grame se vinde cu 19 lei, adică 38 de lei pe kilogram. Este un preț exorbitant, comparabil cu cel al unor produse de lux.

Dan Negru, cunoscut realizator TV, a fost șocat de această situație și a citat pe Tudor Arghezi: „România nu e o țară, e o afacere”.

În 2024, este mai scump să prepari o ciorbă

Celelalte verdețuri de primăvară au prețuri mai rezonabile, dar tot destul de ridicate pentru bugetul mediu al românilor.

Loboda, leurda, spanacul, ștevia și salata verde se vând cu prețuri cuprinse între 2 și 10 lei pe legătură sau pe kilogram. Acestea sunt bogate în vitamine și minerale și pot fi folosite în diverse preparate culinare.

Ceapa, usturoiul, mărarul și pătrunjelul se găsesc și ele pe tarabe, cu prețuri de 2-3 lei pe legătură. Guliile, care se pot consuma crude sau gătite, costă 3 lei bucata.

Cât costa 1 kg de urzici în 2023?

La o piață din București, un kilogram de urzici se vindea zilele trecute cu 40 de lei, dar din cauza ofertei mari, prețurile au scăzut.

„Zilele trecute, un kilogram de urzici se vindea cu 40 de lei, dar acum oferta a crescut și am redus prețul. Oamenii vin și cumpără. Mâncarea de urzici este foarte sănătoasă pentru organism”, a precizat o femeie care vindea urzici, într-una dintre piețele din București.

Gospodinele susțin că preferă să cumpere urzicile, la 30 lei/kg, deoarece ele sunt gata curățate, și nu mai trebuiesc decât să fie gătite.

Beneficii

Medicii nutriționiști susțin că urzicile conțin foarte multe vitamine, care sbenefice pentru corpul uman.

„Sunt pline de vitamine liposolubile, adică vitamină K, E, A. Hidratează foarte bine, având multe minerale în compoziţia lor", a explicat Lygia Alexandrescu, nutriţionist, pentru Antena 1.

De asemenea, urzicile sunt și indicate pentru cei care vor să țină cură de slăbire. Ele au foarte puține calorii, dar le oferă celor care le consumă o senzație rapidă de sațietate. Un kilogram de urzici au un pic mai mult de 600 de calorii, ceea ce înseamnă foarte puțin în raport cu alte alimente.

Ne puteți urmări și pe Google News