Evenimentul Zilei > Politica > Urmașul lui Uioreanu calcă Constituția în picioare. Noul președinte liberal al Consiliului Județean Cluj vrea sa controleze toată mass media
Urmașul lui Uioreanu calcă Constituția în picioare. Noul președinte liberal al Consiliului Județean Cluj vrea sa controleze toată mass media

Urmașul lui Uioreanu calcă Constituția în picioare. Noul președinte liberal al Consiliului Județean Cluj vrea sa controleze toată mass media

În primă dispoziție semnată de Mihai Seplecan, noul președinte al CJ Cluj, se dispune ca toate comunicările publice ale instituțiilor subordonate acestui for să fie avizate doar de el iar întrebările adresate de jurnaliști să treacă în prima fază pe la el pentru aprobare.

Săptămâna trecută, Seplecan a fost ales președinte al Consiliului Județean Cluj în locul lui Horea Uioreanu arestat pentru corupție. În primul ordin semnat de Seplecan, acesta le cere tuturor instituțiilor subordonate care vor să comunice în public diferite evenimente să îi trimită pentru avizare comunicatele de presă. ”Orice comunicat de presă sau anunț de organizare a unei conferințe de presă trebuie trimis mai întâi către Consiliul Județean Cluj, pentru a fi aprobat de președintele CJ Cluj”, se arată în ordinul emis de Seplecan.

De asemenea, liberalul care se dorește a fi foarte transparent în comunicarea publică le ordonă directorilor regiilor și direcțiilor subordoate, nici mai mult, să încalce Constituția României și dreptul la la liberă exprimare.”Declarațiile de presă solicitate de reprezentanii mass media personalului din cadrul instituției dvs, se vor acorda doar cu aprobarea președintelui CJ Cluj”, se mai arată în ordinul președintelui CJ Cluj.

Mai mult, dacă o astfel de instituție va organiza un eveniment de talie națională la care va invita membrii ai guvernului sau alți oficiali de rang înalt, directorii au obligația să anunțe din timp conducerea CJ Cluj și să ”invite conducerea CJ Cluj pentru aparticipa la deschiderea evenimentului și/sau, eventual, a transmiste mesajul Președintelui. În momentele festive sau de bilanț se va menționa relația de subordonare și colaborare cu CJ Cluj, rolul avut de către acesta precum și finanțarea acordată”.

Un celebru chirurg îl trimite pe Seplecan la colț

Ordinul aberant a fost criticat și de un celebru chirurg român, Dan Nicolau, șeful Secției de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie, ”Leon Daniello”. Acest spital este subordonat Consiliului Județean Cluj și din aceasta calitate toți medicii trebuie să se supună directivelor lui Seplecan. Dan Nicolau spune că în acest caz este vorba despre cenzură și îl ia peste picior pe Seplecan. ”Cu tot dragul față de liberalism și liberali, dar suspriza de azi este totală … Domnul președinte al CJ Cluj ne optimizează transparența prin cenzura totală instituțională. Nici în vremuri demult apuse nu s-a emis un asemenea îndemn la ”transparență” … invita de acum pe domnul președinte al CJ Cluj să-mi scrie cuvîntul introductiv pentru cîteva articole pregătite de a fi trimise spre publicare în reviste internațonale. Nu sunt sigur dacă revistele vor publica cuvântul introductiv al Domniei Sale, dar îl rog public să îl scrie”, a scrie pe facebook, chirurgul Da Nicolau.

Seplecan sau Szeplekan

În 2012, președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan a fost audiat la DIICOT Cluj și la Tribunalul Cluj, într-un dosar de proxenetism deschis pe numele unui cetățean al Republicii Moldova, Natalia Strechi, care a fost condamnat la închisoare cu executare.

Seplecan și deputatul Călian au fost pomeniți de fetele care au fost obligate să se prostitueze ca fiind clienți ai acestora. Respectivele fete au povestit procurorilor cum au întreținut relații sexuale cu cei doi în hotelul deputaților din București.

La momentul audierii, Mihai Seplecan a fost citat și audiat ca martor sub numele de Mihai Szeplekan. Între timp, pentru a nu fi bănuit că este maghiar, ca și când acest lucru ar fi o rușine, noul președinte al CJ Cluj și-a schimbat numele în Szeplekan.