Evenimentul Zilei > Monden > Unul dintre cele mai vechi monumente ale lumii, modernizat cu lift și beton armat. Scandal din cauza renovărilor
Unul dintre cele mai vechi monumente ale lumii, modernizat cu lift și beton armat. Scandal din cauza renovărilor

Unul dintre cele mai vechi monumente ale lumii, modernizat cu lift și beton armat. Scandal din cauza renovărilor

Lucrările de reabilitare și întreținere ale Partenonului de la Atena au declanșat aprigi discuții în Grecia, iar coordonatorul șef este foarte criticat.

Un mare scandal a izbucnit în Grecia, legat de unul dintre cele mai importante obiective turistice ale acestei țări: Partenonul de la Atena, ale cărui lucrări au început în anul 447 î.Hr. și s-au încheiat în 438 î.Hr. Zeci de milioane de turiști au urcat de-a lungul timpului pe Acropole și au vizitat minunea arhitecturală care a rezistat timpului.

Scandal în Grecia, după ce pe Acropole a apărut betonul armat și un lift

Acum grecii sunt revoltați din cauza unor lucrări de fortificare, care strică farmecul Partenonului. Când este văzută prin ochii lui Manolis Korres, arhitectul care a condus mult timp restaurarea, Acropole nu are nevoie de nici o îmbunătățire. În fața unei astfel de măiestrii arhitecturale, se gândește mai mult la el însuși ca la un maestru al ordinii, făcând mai ușor de înțeles publicului un monument care a supraviețuit de-a lungul timpului exploziilor, incendiilor, jafurilor și cutremurelor, scriu jurnaliștii britanici de la The Guardian.

O somitate în domeniu se ocupă de lucrări

„Multe generații de intelectuali au încercat să facă ordine în haosul de aici. Problema este protejarea a ceea ce este aici. Într-un spital trebuie să ai grijă de pacienți, pentru mine pacienții sunt aceste pietre”, a spus omul care coordonează lucrările de mentenanță.

Manolis Korres (73 de ani) este o autoritate în domeniul restaurărilor. Și este considerat un specialist în Acropole. Nimeni nu știe mai bine ca el trecutul acestei minuni arhitectonice. Născut la Atena, a vizitat de mic copil Partenonul. Acum este criticat pentru intervențiile pe care le-a făcut pe Acropole. Mulți specialiști spun să a mers prea departe cu renovările.

Turismul primează în fața obiectivului legat de autenticitate

Se pierde din autenticitate, au spus contestatarii. O măsură controversată a fost legată de pavarea cu beton armat a căilor de acces către Parteon. Măsură luată pentru a ajuta persoanele cu dizabilități. Pentru că urcatul pe Acropole nu este chiar floare la ureche nici pentru un om în putere.

Criticii mai spun că obiectivul a devenit influențat de prezența turiștilor decât de conservarea propriu-zis a monumentului. În perioada pandemiei, în care vizitele nu au mai fost posibile, aici a fost instalat un lift în care pot intra două cărucioare folosite de persoanele cu dizabilități. Liftul a luat locul unuia mai vechi, care nu mai era funcțional de mulți ani. Și această măsură a fost considerată una care contrastează cu vechimea locului.