Evenimentul Zilei > Monden > Scandalul s-a declanșat. Care a fost rolul Reginei la nașterea lui Lilibet
Scandalul s-a declanșat. Care a fost rolul Reginei la nașterea lui Lilibet

Scandalul s-a declanșat. Care a fost rolul Reginei la nașterea lui Lilibet

Din momentul în care Harry și Meghan au anunțat că pe fetița lor o va chema şi Lilibet, alegerea numelui lor a fost în centrul unor speculații intense și întrebări fără răspuns.

Presa britanică se întreabă dacă Meghan şi Harry au consultat-o pe regina Elisabeta sau dacă i-au cerut permisiunea să folosească porecla din adolescență Lilibet. Și dacă cererea a fost făcută personal atunci când Harry s-a întors în Marea Britanie pentru înmormântarea bunicului său, ori în timpul unui apel telefonic.

BBC a declanșat mare vâlvă pe tema acestui subiect, afirmând că: Regina Elisabeta a-II-a nu a fost „întrebată”

BBC, citând o sursă din interiorul Palatului, a raportat în direct că monarhul nu a fost „întrebat” de cuplu cu privire la alegerea numelui. Povestea a fost știrea principală în toată presa din Marea Britanie. Având în vedere diferența de fus orar dintre Londra și coasta de vest a SUA, răspunsul lui Harry și Meghan a fost rapid.

La mai puţin de 90 de minute de la difuzarea știrii, prietenul jurnalist al cuplului, Omid Scobie, a informat că Regina a fost prima persoană pe care Harry a sunat-o după nașterea fiicei sale. Scobie, coautor al Finding Freedom, o biografie a cuplului, a susținut, de asemenea, că ducii de Sussex nu ar fi folosit numele Lilibet dacă Regina nu ar fi susținut această alegere.

Nu după mult timp au intervenit şi avocații lui Harry

Avocații prințului Harry au amenințând BBC cu acțiuni în justiție, acuzând că știrea lor este „falsă și defăimătoare”. Cu siguranță, aceasta este o mișcare fără precedent. Iar potrivit rapoartelor din tabloidele britanice, această mișcare a ducilor de Sussex arată că se vrea o  îmbunătățire a relațiilor între ei şi restul Familiei Regale. Dar unii mai sceptici spun că denumirea bebelușului Lilibet, a cărui sosire a fost inițial anunțată ca o ramură de măslin după luni de scandaluri, a fost văzută, din contră, ca un alt obstacol.

Scandalul provocat de BBC vine într-un moment sensibil pentru post, în urma anchetei devastatoare despre modul în care Martin Bashir și-a realizat interviul cu prințesa Diana.

În ciuda informațiilor date de BBC, în declarația emisă de Camp Sussex, se arată clar că Harry „a vorbit cu familia înaintea anunțului” și că „de fapt bunica lui a fost prima care a fost sunată”.

Ajutorul comunicatului a adăugat: „În timpul acelei conversații, i-a împărtășit dorința de a-și numi fiica Lilibet în cinstea ei. Dacă nu ar fi fost de acord ei nu ar fi folosit numele”.

Cu toate acestea, nu a existat nicio explicație când s-a făcut acest apel și cu cât timp înaintea anunțului, care a venit duminică seara la ora Londrei. Declarația nu a ajutat prea mult pentru a risipi punctele de vedere ale unor surse de la Palat care susțin că regină nu știa de intențiile lui Harry de a-și numi fiica Lilibet. Cu siguranță acest subiect nu se va încheia curând, scrie Daily Mail.