În sezonul 1988-1989, Milanul lui Silvio Berlusconi era clădit de jucători precum Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Franco Baresi, Carlo Ancelotti și cei trei batavi deja magnifici la acea vreme, Frank Rijkaard, Marco van Basten și Ruud Gullit. Toți aceștia aveau să devină legende ale „Sportului Rege”. De partea cealaltă, Steaua era într-o nouă finală a Cupei Campionilor Europeni, după cea câștigată la Sevilla, în 1986, dar și după cucerirea Supercupei Europei un an mai târziu, la Monaco.

AC Milan avea nevoie de acest trofeu, ca să mai șteargă din perioada negativă înregistrată în utlimii 20 de ani în cea mai importanță întrecere inter-cluburi din Europa. Cheia succesului înregistrat pe „Camp Nou”, în fața Stelei, a fost, de fapt, o metodă drastică a lui Silvio Berlusconi. 

Arrigo Sacchi, tehnicianul de atunci al „diavolilor”, a povestit, în „Il Giornale”, că magnatul italian, totodată și patronul lui AC Milan, a ordonat componenților echipei 30 de zile de abstinență sexuală! Ba mai mult, toți jucătorii au fost obligați să jure în fața lui Berlusconi că vor onora cu orice preț decizia. Conform spuselor lui Sacchi în presa italiană, doar Ruud Gullit a avut probleme cu această interdicție. Olandezul i-a cerut lui Silvio Berlusconi ridicarea interdicției. „Ruud avea calitate, era carismatic. Avea însă o mare pasiune: femeile. După cateva zile, mi-a zis: Doctore, eu joc prost cand am bilele pline!. Un jucător extraordinar”, a povestit Arrigo Sacchi, cel care atunci când a venit la cârma lui AC Milan fusese poreclit „Domnul Nimeni”, din cauza faptului că antrenase în liga a treia italiană. La finalul mandatului de antrenor al milanezilor a fost denumit „Arhitectul”.