Evenimentul Zilei > International > Uniunea Europeană crește asistența financiară pentru Republica Moldova. Banii vor acoperi daunele provocate de Rusia. Analiză DW
Uniunea Europeană crește asistența financiară pentru Republica Moldova. Banii vor acoperi daunele provocate de Rusia. Analiză DW

Uniunea Europeană crește asistența financiară pentru Republica Moldova. Banii vor acoperi daunele provocate de Rusia. Analiză DW

Republica Moldova primește asistență financiară de la Uniunea Europeană suficiente ca să acopere eventualele prejudicii provocate de Rusia. Pentru Vladimir Putin, anexarea Republicii Moldova reprezintă următoarea țintă după înfrângerea Ucrainei. Moscova amenință cu dezintegrarea și menține statul moldovean pe hărțile plănuitei ofensive militare din primăvară. Pe de altă parte, Uniunea Europeană crește sumele alocate sub formă de ajutoare financiare.

Uniunea Europeană a anunțat că va crește asistența financiară pentru Republica Moldova cu încă 145 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Suntem solidari cu Moldova, în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze această țară. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 de milioane de euro. Acest lucru va ajuta foarte mult economia și securitatea energetică a țării”, a explicat Ursula von der Leyen.

Urmează ca propunerea să fie aprobată de Consiliul UE, iar mai apoi votată în Parlamentul European. După finalizarea procedurilor, cele 145 de milioane de euro ar urma să se adauge asistenței macrofinanciare de 150 de milioane de euro, pe care UE a aprobat-o anul trecut pentru Moldova și din care a fost virată o prima tranșă de 50 de milioane de euro.

„Noua asistență de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova este mai mult decât necesară. Vreau să o aprobăm cât mai repede în Parlamentul European. Trebuie să fim alături de cetățenii Republicii Moldova și să le dovedim că Uniunea Europeană ajută mai mult decât poate să dăuneze Rusia prin șantajul prețului la energie și prin războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina”, a comentat europarlamentarul român Siegfried Mureșan, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Creșterea asistenței pentru Republica Moldova este o măsură prin care Uniunea Europeană dorește să mențină această țară pe traiectoria pro-europeană și să o scoată de sub influența Rusiei.

Banii sunt destinați susținerii reformelor

Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023 și să asigure stabilitatea macroeconomică prin implementarea de noi reforme. Din cele 145 de milioane de euro, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite cu condiții foarte avantajoase.

Sprijinul financiar va fi condiționat de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Moldova și UE.

Condițiile vizează domenii precum întărirea guvernanței economice, lupta împotriva corupției, statul de drept și asigurarea securității energetice.

Vladimir Putin numește un nou șef al Forțelor Terestre. Cine este controversatul general-colonelul Alexandr Lapin
Sursa foto: Kremlin

Rusia face eforturi să mențină Moldova în sfera sa de influență

Vladimir Putin duce în Moldova un război hibrid urmărind să slăbească țara din punct de vedere economic și militar. Pentru aceasta se folosește de așa-numita „coloană a 5-a”, formată din politicieni pro-ruși, precum fugarul Ilan Șor, într-o încercare de înlăturare a actualei guvernări pro-europene cu una loială Moscovei.

Politicieni care și-au făcut ucenicia în partidul comunistului Voronin și al socialistului Dodon, care în 2014 spuneau că Acordul de Asociere Moldova-UE „este o catastrofă pentru țară”, sunt puși la lucru de serviciile Kremlinului, Aceștia promovează partide noi, sub drapel european și se promovează în România alături de politicieni români.

Mult prea slabi ca să înțeleagă jocurile ascunse ale Moscovei sau lipsiți de interes față de politica moldoveană, aceștia din urmă dau o mână de ajutor Rusiei. De altfel, această capcană electorală, pusă la cale de Moscova, a funcționat și în trecut, iar costurile au fost imense pentru România.

Sursa: Facebook/ Maia Sandu

Moldova se așteaptă la vremuri grele

În pofida sărăciei provocate de Rusia prin pârghii energetice, încercând să mențină Moldova în sfera sa de influență, dar și de marea corupție, Republica Moldova este văzută drept principala poartă de salvare pentru refugiații ucraineni. După invazia Rusiei în Ucraina, Moldova a primit aproximativ 700 de mii de refugiați ucraineni, iar peste 80 de mii au rămas, şi-au găsit un loc de trai şi un serviciu în Moldova.

Guvernul de la Chișinău i-a ajutat, mai ales în primele luni de război, când ajutorul din exterior lipsea. La fel și cetățenii moldoveni au dat dovadă de solidaritate, adăpostind refugiați în propriile case.

Partenerii externi s-au mobilizat să ajute Chișinăul, pe măsură ce Rusia pedepsea energetic Moldova pentru solidaritatea cu Ucraina. UE a intervenit pentru a amortiza efectele inflației, care a ajuns la 35%.

Experții economici locali, FMI și Banca Mondială anticipează că anul 2023 va fi dur pentru moldoveni deoarece războiul din Ucraina va avea consecințe asupra economiei Republicii Moldova. Prețurile la resursele energetice și alimente vor crește, iar cei mai afectați vor fi cetățenii cu venituri mici, conform DW.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: