Uniunea Europeană a ajuns la un acord, pentru eliminarea energiei rusești. România obține finanțare pentru energia verde
- Iulia Moraru
- 14 decembrie 2022, 10:26
Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de amenințările tot mai mari venite din partea acesteia, Uniunea Europeană a căutat mai multe soluții pentru a se decupla de Rusia și a ajuta cele mai expuse state. Acum, UE a ajuns la un acord final.
REPowerEU este planul Uniunii Europene de investiții pentru independență energetică față de Rusia și pentru a ne ajuta să trecem mai ușor de iernile viitoare. În acest sens, Uniunea a stabilit planuri de investiții viitoare pentru a reduce costurile cu energia, ce afectează milioane de oameni. Este vorba despre izolarea termică a clădirilor, de montare de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor sau de consolidarea clădirilor.
România primește 1,4 miliarde de euro pentru energia verde
Pentru că face parte din program, România primește o sumă substanțială pentru energia verde, anume 1,4 miliarde de dolari din totalul de 20 de miliarde la nivel european. Dragoș Pîslaru, europarlamentarul REPER/ RENEW EUROPE, în calitate de co-raportor REPowerEU, a obținut un sprijin direct pentru cetățeni și antreprenori.
Potrivit acestuia, REPowerEU dă șansa tuturor, gospodăriilor vulnerabile și a micilor antreprenori de a investi pentru diminuarea facturii de energie, de a deveni independenți energetic și prosumatori.
„Am obținut trei victorii esențiale atât pentru întreaga UE, cât și pentru România: Mai mulți bani pentru cei aflați în sărăcie energetică – gospodării vulnerabile și IMM-uri: pentru statele care nu au folosit toate fondurile de coeziune, acum au șansa de a nu pierde acei bani și de a-i folosi pentru investițiile din REPowerEU. Pentru România, acest lucru poate însemna o sumă suplimentară de la trei până la cinci miliarde de euro în plus față de suma deja alocată de 1,4 miliarde euro”, a spus europarlamentarul.
Acesta a mai adăugat că din cele cinci milioane de gospodării, 500.000 ar putea fi reabilitate energetic și consolidate prin acest program și alte finanțări complementare.
REPowerEU, un program transparent
Pîslaru a mai susținut că s-a reușit ca toate statele membre să fie obligate să facă publice numele companiilor din PNRR și REPowerEU care beneficiază de banii europeni, dar și informații despre sumele primite de acestea.
„La fel de important este ca Guvernul României să se miște repede și să gândească schemele prin care acești bani vor ajunge la români. Fără birocrație, fără tone de hârtii și adeverințe pentru că banii din REPowerEU trebuie să ajungă la oameni în această iarnă și nu mai târziu! Evident sunt gata alături din colegii mei din REPER să ajutăm Guvernul pentru identificarea celor mai bune soluții de implementare”, a mai spus Dragoș Pîslaru, potrivit Mediafax.