Ungaria se teme de „subversivii de extremă stângă”

Ungaria se teme de „subversivii de extremă stângă”

În Ungaria, subversivii de extremă stângă pot pregăti o serie de demonstrații pentru primăvară, după modelul Serbiei, acuză oficiosul Magyar Nemzet.

„Manifestații ca în Serbia”, mare atemere a regimului din Ungaria

După modelul seriei de demonstrații din Serbia, activiști de extremă stânga, un specialist creativ apropiat al fostei Alianţe ai Democraţilor Liberi (SZDSZ) și câțiva colaboratori ai Partizán, canal de afaceri publice și politic pe YouTube, susținuți anterior de democrații americani, organizează o serie de acțiuni antiguvernamentale prin mobilizarea studenților.

Potrivit informațiilor ziarului ungar „Magyar Nemzet”, subversivii se pregătesc la armonizarea protestelor studenților și a mai multor sectoare profesionale pentru a declanşa o serie de demonstrații la nivel național în primăvară.

Pretextul este reforma profesională a MOME (Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy) și, în general, a universităților care au adaptat un nou model de funţionare, dar, în realitate, în spatele planificatei mişcări se află interese politice, și chiar și Péter Magyar și Partidul Tisza ar putea exploata valul de proteste în propriile lor scopuri.

Protest împotriva reformei MOME

O acțiune politică subversivă coordonată este în curs de pregătire la Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy (MOME), care se numără printre primele universități care au adoptat un nou model de funcţionare, respectiv sunt administrate de fundații.

Protestul împotriva reformei MOME a început aparent de jos, adică de la studenți, dar numeroase fapte clare indică faptul că este vorba despre primii pași ai unei serii de acțiuni politice antiguvernamentale organizate din exterior, la nivel național, pentru care studenții sunt folosiți ca „decoraţiuni bio”.

Potrivit informațiilor obţinute de Magyar Nemzet din mai multe surse, seria de demonstrații din Serbia poate oferi un model, iar în Ungaria aceştia s-ar folosi de demonstrațiile mai multor sectoare majore - judecători, lucrători din domeniul sănătății, chiar funcționari publici - pentru a instiga la un sentiment antiguvernamental din ce în ce mai puternic.

Ungaria se teme de scenariul protestelor contra corupției din Sebia

Poate că nu este întâmplător faptul că în ultimele săptămâni și zile Péter Magyar a încercat să înfățișeze nemulțumirea celor care lucrează în domeniile profesionale și ocupaționale menționate mai sus și problemele sau diferențele de opinie existente ca fiind grave.

Văzând evenimentele din Serbia, este, de asemenea, o coincidență ciudată şi faptul că noul element retoric al președintelui Partidului Tisza este acea schimbare, potrivit căreia el nu este rivalul lui Viktor Orbán și al actualului guvern, rivalul este poporul ungar.

De altfel, în discursul său de sâmbăta trecută susţinut la reuniunea de evaluare a rezultaterlor obţinute de Partidul Tisza în ultimul an, Péter Magyar a făcut un anunț extrem de sugestiv, dar fără a oferi detalii, şi anume: a spus că Partidul Tisza se pregătește pentru o acțiune fără precedent în primăvară.

Dar să vedem, care sunt dovezile care susțin informațiile ziarului Magyar Nemzet, potrivit cărora contextul cu MOME este mult mai mult decât un protest „venit de jos” al studenților unei instituții de învățământ superior!

Înainte de a trece la prezentarea persoanelor care organizează subversia și obiectivele lor, trebuie să lămurim anumite aspecte premergătoare.

În spatele sabotajului se află, probabil, colaboratorii Partizán

Am putea chiar să numim un mic absurd ungar faptul că un protest împotriva reformelor a început tocmai la acea universitate unde salariile au crescut cel mai mult de la schimbarea modelului de funcţionarea al acesteia, bursele sunt mari, s-a construit un nou campus și sunt doar vești bune de ani de zile despre această universitate.

Dar care ar putea fi cauza nemulţumirilor studenţilor? Mai plauzibil ar fi că nici nu este vorba despre ei, deoarece în spatele organizării rolul principal este jucat de colaboratorii Partizán, canal de afaceri publice și politic pe YouTube, condus de activistul politic din extrema stângă, Márton Gulyás.

Sursele ziarului "Magyar Nemzet", care lucrează în domeniul comunicării, au confirmat că materialele creative roșii de sânge și comunicarea online ale campaniei numite "studenţii" Frontului MOME, care amintește de propaganda sovietică timpurie, sunt concepute de Marcell Kenczler, un asociat senior la Partizán.

Potrivit informaţiilor ziarului din Ungaria, canalul a primit anterior finanțare de peste jumătate de miliard de forinți de la USAID, organizație dizolvată recent de administrația noului președinte american Donald Trump, care a finanțat activiști de stânga și liberali din întreaga lume.

stanga extrema

stanga extrema © Tatsiana Kuryanovich | Dreamstime.com

Printre cei vocali se numără și publicistul apropiat de SZDSZ

Potrivit surselor "Magyar Nemzet", nu doar noua, ci și vechea stângă joacă un rol important în proiectul care se foloseşte de studenţi. Una dintre figurile cheie este Balázs Vargha, colaborator extern și autor permanent al revisetei săptămânale liberale Magyar Narancs, pe care sursele Magyar Nemezet l-au menționat drept spcialistul creativ apropiat de SZDSZ.

Este un fapt că din 2005 Vargha a fost responsabil pentru logo-ul și imaginea, precum și design-urile de copertă ale revistei Magyar Narancs, care era apropiat de fostul partid liberal. Mai mult, în același an, tot el a realizat și imaginea programului Budapesta 2010 – Capitală Culturală Europeană.

Nu este întâmplător că cititorii nu își amintesc acest eveniment, deoarece Gábor Demszky, primar SZDSZ de atunci, nu a putut să facă lobby propriului său guvern liberal de stânga pentru implementarea programului.

Balázs Vargha abia dacă își ascunde că vede acțiunea ca pe o răzbunare personală, pentru faptul că Consiliul de Administrație al fundației MOME nu l-a numit șef al instituției din motive profesionale și etice.

El a anunțat recent pe postul Radio Interzis (Tilos Rádió) că în opinia sa decizia a fost ilegală, dar a uitat să sesizeze instanţa timp de un an întreg și a făcut-o tocmai acum când Frontul MOME este preocupat cu organizarea demonstraţiei. Între timp, Vargha a lansat o campanie de presă în propriul său ziar împotriva universității unde a lucrat zeci de ani.

Susținători de extremă stângă, fervoare revoluționară

Acțiunea politică care se desfășoară la MOME este, desigur, susținută cu entuziasm și de portalul de extremă stânga Mérce, fondat de parlamentarul orientat spre dialog András Jámbor și condus de Ábrahám Kiss Soma, un activist din fosta organizație de ocupație anarhist-universitară Rețeaua Studenților (Hallgatói Hálózat).

Potrivit informațiilor confirmate de mai multe universități pentru ziarul Magyar Nemzet, MOME este doar prima „staţie” a organizării de stânga.

Scopul final ar putea fi construirea unei acțiuni politice care să cuprindă mai multe universităţi, la nivel național, acţiune care s-ar putea desfășura până în martie.

Aici merită de menţionat cuvintele lui Péter Magyar de sâmbătă despre acţiunea de amploare anunțată pentru primăvară.

Autoguvernarea studenţească al Universității de Arte Plastice (MKE) a fost deja redenumit la "Aduguvernarea Studenţilor Revoluţionari ai Universităţii Ungare de Arte Plastice (MKE Forradalmi HÖK).

Ce s-ar pregăti în Ungaria

Coordonatorii politici ai MOME și MKE mențin, de asemenea, o interfață internă comună numită „Frontul Popular MOME-MKE” (şi aceasta confirmă faptul că este vorba despre o acţiune care cuprinde mai multe universități).

La Universitatea ELTE va fi organizată în curând o întâlnire de activişti numită „Sala Autonomă”, dar acţiunea de organizare de extremă stângă a început şi la Miskolc, departe de capitală.

De remarcat este faptul că combinația de culori roșu-negru cunoscută anarhiștilor apare în mod repetat pe autocolantele protestatarilor MOME, care au avut o nouă „performanţă” luni după-amiază, când au vopsit pereții universității cu vopsea roșie.

Toate acestea amintesc în mod fantomatic de aspectul seriei de demonstrații din Serbia și de angajamentul ideologic al vorbitorilor săi.

Este memorabil faptul că la sfârșitul anilor 1990, liderul organizației sârbe Otpor (Rezistență) era Srgya Popovic, autorul cărții infame a subversivilor anarhiști, intitulată „Ghidul revoluției”.

În primăvară, actorii ungari și străini, care lucrează la răsturnarea guvernului vor dori cu siguranță să aplice rețeta extremei stângi sârbe şi în Ungaria.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

 

Ne puteți urmări și pe Google News