De la Novi Sad la Kragujevac, 106 zile de proteste în Serbia
- Iuliu Vlădescu
- 17 februarie 2025, 14:44

De mai bine de trei luni, Serbia a fost zguduită de demonstrații de o amploare cum nu a mai văzut ţara din anii 1990. Sâmbătă, mii de oameni sunt așteptați la Kragujevac (centru). Aceasta este povestea celor 106 zile care au destabilizat guvernul și au scos tinerii în stradă.
Ce a declanșat protestele din Serbia
Novi Sad, al doilea oraș al Serbiei, vineri, 1 noiembrie. Călătorii se înghesuie în gară, o clădire brutalistă din anii 1960 care tocmai a fost renovată. Unii stau pe bănci adăpostiţi sub copertina de beton.
La 11:52, se aude un zgomot. Copertina s-a prăbușit. Paisprezece persoane au murit pe loc, inclusiv doi copii de 6 și 9 ani care se aflau acolo cu bunicul lor. Zeci de salvatori s-au grăbit să scoată cadavrele și răniții, dintre care unul a decedat ulterior, ridicând numărul morților la 15.
La câteva ore după accident, Serbia a decretat doliu național, premierul s-a deplasat la fața locului, lumânările, florile și animalele de pluș au fost îngrămădite în fața gării. Imediat, emoția a făcut loc furiei. De ce acest accident când clădirea tocmai fusese renovată cu mare cheltuială?
Cum au început manifestațiile de amploare din Serbia
Pe 3 noiembrie, o mie de cetățeni au manifestat la Belgrad. Aceștia au cerut dreptate și demisia ministrului Transporturilor, Goran Vesic. Unii și-au vopsit mâinile în roșu pentru a arăta că "corupția ucide". Acest slogan și aceste palme însângerate vor deveni rapid simbolurile mișcării.
Ministrul și-a dat demisia a doua zi, dar mișcarea începuse și nicio demisie nu părea în stare să o oprească. Pe 5 noiembrie, aproximativ 20.000 de oameni s-au adunat la Novi Sad. "Închisoare, închisoare", scanda mulțimea.
Furia a erupt și unii sârbi au văzut în accidentul de la Novi Sad un simbol al corupției despre care cred că gangrenează lucrările publice.

Gară Serbia/ Sursa foto Captură ecran
Corupție la construcții
Proiectele imobiliare majore, precum gara în cauză. beneficiază de o legislație specială care permite "acoperirea excepțiilor de la regulile generale, în special reglementările privind achizițiile publice", a avertizat ONG-ul Transparency International.
La Novi Sad, lucrarea a fost încredințată unui conglomerat chinez și factura a crescut de patru ori între semnare și încheierea lucrării, ajungând la 16 milioane de euro.
Protestatarilor care cer publicarea tuturor contractelor li se opune guvernul care se opune invocă secretul acordului încheiat cu partea chineză. Și mânia se dublează.
Studenții conduc protestele
La sfârșitul lunii noiembrie, în timp ce studenții de la Facultatea de Teatru din Belgrad păstrau 15 minute de reculegere în semn de omagiu adus celor 15 victime de la Novi Sad, bărbații cu glugă s-au alăturat mulțimii și i-au atacat. O nouă scânteie, universitățile țării sunt în flăcări.
Acum, studenții sunt cei care conduc marșurile și revendicările lor sunt clare: publicarea tuturor documentelor referitoare la renovarea gării, arestarea celor suspectați că ar fi atacat elevi și profesori de la începutul manifestațiilor, renunțarea la acuzațiile împotriva studenților arestați, o creștere cu 20% a bugetului pentru învățământul superior.
Organizați, hotărâți, nu vor să aibă nimic de-a face cu opoziția, nu vor un purtător de cuvânt și iau toate deciziile în adunările generale.
Aleksandar Vucic și SNS, prinși pe picior greşit
Pentru prima dată în ultimii ani, președintele Aleksandar Vucic și partidul său SNS par să fie prinși pe picior greşit. Strategiile lor obișnuite - învinovățirrea "agenților străini", avertismente cu privire la o "revoluție de culoare" - nu funcționează, spun analiștii.
"A susține că protestatarii vor să doboare statul, că sunt finanțați din străinătate, nu funcționează în acest caz concret", spune Nikola Burazer, analist și jurnalist. "Acestea sunt acuzații ridicole – chiar și pentru alegătorii tradiționali ai SNS. Nimeni nu crede că zeci de mii de studenți sunt de fapt agenți străini".
Guvernul a cedat la anumite solicitări. La mijlocul lunii decembrie, Vucic a promis că vor fi publicate documentele solicitate, a oferit credite mai ușoare studenților, a eliberat fonduri pentru universitate...
Tactica Ceaușescu în Serbia
Guvernul a decis și să devanseze vacanţa sărbătorilor de iarnă cu o săptămână, în speranța că sărbătorile de Crăciun vor potoli entuziasmul studenților. Dar pe 22 decembrie, la chemarea studenților și a organizațiilor agricole, o mulțime uriașă a inundat străzile din Belgrad - peste 100.000 de oameni conform estimărilor.
Nimic nu a funcționat, nici sărbătorile, nici Crăciunul: mișcarea continuă. Pe 12 ianuarie, zeci de mii de oameni au manifestat din nou la Belgrad. Ei nu știau, dar erau t pe cale să primească sprijinul celui mai cunoscut bărbat din Serbia: tenismenul Novak Djokovic.
La mijlocul lunii ianuarie, "Nole", considerat a fi apropiat de guvern, a condamnat public violența împotriva studenților. O fotografie cu el purtând un hanorac cu inscripţia "Studentii sunt campioni" circula pe rețelele sociale sârbe.
Manifestațiile s-au înmulțit în toată țara. În perioada noiembrie-ianuarie, au avut loc mitinguri în peste 100 de orașe, inclusiv în unele orașe care sunt bastioane ale SNS. În centrul Belgradului au avut loc procesiuni în fiecare zi.
Cum au escaladat protestele din Serbia
Venise vremea ca studenţii să aibă un impact mare. Aceștia au decis să ocupe nodul rutier principal al capitalei pentru 24 de ore. Zeci de mii de sârbi li s-au alăturat în timpul nopții. Cei mai în vârstă nu au mai văzut aa ceva de la căderea lui Slobodan Milosevic.
În același timp, în Novi Sad, studenții au organizat o operațiune de postare de afișe lângă un birou SNS. Activiștii au ieșit și i-au atacat, potrivit primelor rapoarte. S-au dat multe lovituri, o tânără a fost grav rănită la maxilar.
Câteva ore mai târziu, prim-ministrul și liderul partidului Milos Vucevic și-a dat demisia. "Prea puțin, prea târziu", spune Dragan Popovic de la ONG-ul sârb Centre for Practical Politics.
Ancheta de la Novi Sad, un pas înainte
Protestatarii au aranjat să se întâlnească la Novi Sad pe 1 februarie, aniversarea a trei luni de la accidentul din gară. Din nou, zeci de mii de oameni au inundat orașul. Unii veneau pe jos din capitală, primiți în fiecare sat prin care treceau cu mâncare și încurajări.
Tinerii sârbi, care spun că cer doar "respect pentru instituții", se vor întâlnu la Kragujevac pe 15 februarie.
De atunci, ancheta asupra incidentului de la Novi Sad a fost predată procuraturii anticorupție, iar președintele a anunțat o represiune majoră, arestând 15 oficiali, inclusiv unii apropiați ai SNS.
(www.afp.com - Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)