Generația anticorupție din Serbia

Generația anticorupție din SerbiaProteste în Serbia / Sursa foto: Facebook

Generația studenților care protestează de luni de zile împotriva corupției în Serbia s-a născut după căderea regimului lui Slobodan Milosevic și a cunoscut aproape un singur partid la putere, SNS, partidul conservator și naționalist al președintelui Aleksandar Vucic.

Regimul Vucic, învins de studenții din Serbia

Împotriva acestui sistem pe care îl consideră din ce în ce mai puțin democratic se ridică acești tineri, în vârstă de doar câțiva ani când premierul Zoran Djindic a fost asasinat în 2003. Ei protestează de săptămâni întregi și blochează marea majoritate a facultăților din țară.

Patru dintre ei explică ce i-a determinat să protesteze și de ce nu au intenția de a se întoarce la cursuri până la îndeplinirea cererilor lor: o creștere cu 20% a bugetului pentru învățământul superior, publicarea tuturor documentelor referitoare la renovarea gării Novi Sad, arestarea celor suspectați că au atacat elevii și profesorii încă de la începutul protestelor, renunțarea la acuzațiile împotriva studenților arestați, dintre care 13 au fost grațiați, a anunțat miercuri domnul Vucic.

Generația anticorupție din Serbia

* Vanja Sevic, 22 de ani, în ultimul an la Facultatea de Arte ale Spectacolului din Belgrad: "De când cu pandemia (Covid) ne-au fost răpite atât de multe... și astăzi, dreptul nostru de a vorbi liber, la siguranță, drepturile noastre fundamentale sunt în pericol. Pentru că suntem educați, pentru că suntem viitorul acestei ţări, trebuie să ne trezim și să-i trezim pe toți ceilalți".

*Aleksa Stefanovic, 20 de ani, student la informatică: "Situația este pe cale să explodeze. Vedem clar că oamenii care ne aduc donații (în universitățile blocate, ND) au povești mai triste decât alţii. Adevărul este că noi nu putem trăi aici cu salariul minim", care este 540 de euro.

*Emilija Sukovic, 23 de ani, studentă la o școală de stomatologie: "Nu mai sunt doar studenții. Avem în jurul nostru o mulțime de cetățeni care ne susțin, pentru că, fie în universitatea mea, fie în altă parte, problema este aceeași: incompetența celor de la conducere. Și consecința este lipsa de securitate pentru cetățeni. Serviciile de bază sunt în faliment.

Cred că este esențial să acționăm acum, ca o nouă generație, plină de energie, determinare și potențial. Poate că suntem mânați și de nedreptatea trăită de cei care au fost acolo înaintea noastră. Depinde de noi acum și simt responsabilă, deparece responsabil este să ieșim în stradă, să luptăm. Nu numai pentru noi, ci și pentru cei mai în vârstă, pentru părinții noștri, cred că le datorăm acest lucru şi trebuie să găsim împreună o soluție".

Studenții vor o societate în care poți găsi de lucru fără a avea un carnet de partid

* Jelena Vujanovic, 26 de ani, studentă la design textil: "Și părinții noștri s-au răzvrătit, la momentul căderii lui Milosevic (în 2000), au crezut că lucrurile se vor schimba, dar Djindic a fost ucis. Au încercat, au eșuat, poate sunt resemnați. Suntem supărați. Atât timp cât instituțiile nu sunt eliberate, nu ne vom da bătuți. Concesiile și declarațiile (ale președintelui, care a făcut apel la dialog, n.tr.) seamănă foarte des cu amenințările.

Există și discursul de ură. La început, mi-a fost un pic frică de ceea ce s-ar putea întâmpla. Dar cu timpul, înțeleg și noi toți înţelegem: nu are nicio importanţă. Suntem împreună, suntem puternici, nu vom abandona. Ei nu ne sperie".

* Vanja: "Mai am de dat un singur examen pentru a absolvi. Dar voi aștepta cât va fi nevoie, pentru că lupta noastră este mult mai importantă. Fie că absolv azi, mâine, peste un an, sau doi, sau trei, sau cinci, chiar nu contează.

Ceea ce contează este că atunci când absolvim, când absolvim cu toții, trăim într-o societate în care poți găsi de lucru fără a avea un carnet de partid (al celui de la putere în Serbia), unde putem găsi de lucru datorită competenţelor noastre. Într-un cuvânt, o societate dreaptă".

(AFP - Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Recomandările noastre