Vineri, 19 octombrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a cerut guvernului polonez să suspende punerea în aplicare a legii sale controversate privind Curtea Supremă, adoptată în iulie, care avansează data pensionării judecătorilor. Este percepută de Comisia Europeană ca o ameninţare la adresa independenţei sistemului judiciar.

Condamnată la 24 septembrie de către executivul european, CJUE solicită în mod expres guvernului polonez să "ia toate măsurile necesare, astfel încât judecătorii Curţii Supreme (…) să-şi poată îndeplini atribuţiile din aceeaşi poziţie, bucurându-se de acelaşi statut (… ) de care s-au bucurat înainte de intrarea în vigoare a legii ". Ordonanţa făcută de vicepreşedintele CJUE este un fel de "super-referinţă", o măsură interimară dictată de o "situaţie de urgenţă extremă". Deoarece Comisia de la Bruxelles a vorbit despre necesitatea de a preveni încălcarea unui element esenţial, şi anume protecţia statului de drept.

Judecată în unanimitate "spectaculoasă" de diverşii specialiști consultaţi de Le Monde, ordonanţa dată joi este istorică?  ''Acord de obicei de acest calificativ cu prudenţă, însă această situaţie mi se pare istorică, având în vedere seriozitatea contextului'', spune Nicolas Hervieu, specialist în dreptul european.

Ordonanţa permite de a nu se aştepta poziţia imediată a părţii incriminate. Argumentele Poloniei vor fi examinate mai târziu. Ele trebuie să fie fondate pe dreptul Uniunii şi dacă se vor dovedi convingătoare, se va anula ordonanţa dată joi. Calendarul pentru rezolvarea situaţiei nu este în mod surprinzător încă stabilit.

 

 

Te-ar putea interesa și: