Evenimentul Zilei > Actualitate > Unde joacă cel mai vârstnic fotbalist din Europa. Le-ar putea da lecții tricolorilor
Unde joacă cel mai vârstnic fotbalist din Europa. Le-ar putea da lecții tricolorilor

Unde joacă cel mai vârstnic fotbalist din Europa. Le-ar putea da lecții tricolorilor

Cel mai vârstnic jucător de fotbal din Europa joacă săptămână de săptămână la echipa sa de club, alături de fotbaliști care nici măcar nu erau născuți pe vremea când el încălța pentru prima oară ghetele cu crampoane.

Un bunic în vârstă de aproape 70 de ani joacă fotbal de mai bine de jumătate de secol și nici prin gând nu-i trece să se retragă din activitatea sportivă. Sârbul Dragisa Kosnic activează la o echipă din divizia a 6 din campionatul Serbiei, cot la cot cu coechiperii săi care sunt mult mai tineri. În fiecare dimineaţă, el se pregătește alături de aceștia, fără să se plângă de dificultățile antrenamentelor, după cum relatează AFP.

Fără îndoială, „Kole”, așa cum este cunoscut între fotbaliștii sârbi, este unul dintre cei mai vârstnici jucători jucători de fotbal în activitate, care face performanță la un club din Europa.

„Din câte cunosc eu, nu mai există jucători activi de vârsta mea, dar dacă sunt, mi-ar plăcea să-i întâlnesc şi să joc un meci cu ei”, a spus el.

Mijlocaşul defensiv veteran a cunoscut perioada sa de glorie la finele anilor ’70 cu echipa Proleter Zrenjanin. La acea vreme, echipa juca în divizia a doua a Iugoslaviei şi a reuşit eliminarea marii echipe Hajduk Split din Cupa Iugoslaviei în 1978. Ca urmare a prestaţiei sale bune în acel meci, Hajduk Split i-a făcut o ofertă, însă jucătorul care avea 25 de ani pe atunci a suferit o fractură la un picior în cursul altui meci, iar cariera sa s-a încheiat prematur.

Laptele de capră, cheia succesului

În prezent, bărânul trăieşte doar dintr-o pensie minimă, mai mică de 130 de euro, dar şi cu ajutorul câtorva oi şi capre pe care le deţine și care îi suplinește nevoile alimentare. De când se știe, el locuieşte în aceaşi casă modestă în care s-a născut în 1954, în satul Medja, din nord-estul Serbiei, iar adevărata sa pasiune este fotbalul.

Dragisa Kosnic joacă pentru echipa Proleter de Medja, din divizia a 6-a sârbă, alături de tineri care au cu până la 50 de ani mai puţin decât el. În fiecare weekend, „Kole”, care a fost legitimate pentru prima oară în 1968, pe vremea când mulți dintre cei împreună cu care joacă nici măcar nu erau născuți, îşi încalţă ghetele cu crampoane şi intră pe terenul de fotbal.

În fiecare an, pentru reînnoirea licenţei sale de jucător, veteranul se supune unor examene medicale riguroase.

Drept urmare, Dragisa Kosnic a atribuit longevităţii sale o genă bună şi o alimentaţie mai degrabă frugală, în care laptele de capră constituie cheia regimului său de viaţă.