Evenimentul Zilei > Actualitate > Un TERORIST aduce acuzații GRAVE României
Un TERORIST aduce acuzații GRAVE României

Un TERORIST aduce acuzații GRAVE României

România este acuzată de un terorist că ar găzdui închisori secrete ale CIA. Cazul a ajuns pe mâna judecătorilor de la CEDO, primele audieri având loc la Strasburg. Este pentru prima dată când țării noastre i se aduc acuzații cu privire la închisorile CIA.

Abd al-Rahim al-Nashiri, fost membru al temutei organizații Al Qaeda, este principalul suspect pentru uciderea a 17 militari americani în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole. El susține că a fost închis și torturat timp de 3 ani într-o închisoare din București. 

„Bucureşti a fost locul în care domnul Al Nashiri a fost supus la toate condiţiile abuzive de detenţie ale CIA. Bucureşti a fost locul în care, în prima lună de detenţie, prizonierii CIA au fost privaţi de somn, udaţi cu apă sau obligaţi să stea în poziţii dureroase. Guvernul României continuă să ascundă adevărul. Autorităţile au eşuat în a conduce o anchetă efectivă”, a spus Amrit Singh, avocatul lui Al Nashiri.

România a fost reprezentată la aceste audieri de Catrinel Brumar, agentul guvernamental al României la CEDO

„Guvernul nu intenţionează să pună la îndoială existenţa programului special de detenţie derulat de CIA şi nici faptul că aplicantul a făcut parte din acest program sau tratamentul pe care l-a primit. Acestea sunt lucruri atestate de documente oficiale. România nu este responsabilă de încarcerarea şi relele tratamente la care a fost suspus aplicantul”, a precizat Catrinel Brumar.

Unul dintre judecătorii CEDO a cerut lămuriri Guvernului României cu privire la prezența CIA în România, deoarece fostul șef SIE, Ioan Talpeș, ar fi recunoscut în fața delegației Parlamentului European prezența acestora pe teritoriul țării noastre. 

”Declaraţia se referea la relaţiile normale dintre România şi Statele Unite, inclusiv cele de la nivelul serviciilor de informaţii şi confirma că a fost pusă la dispoziţie o clădire pentru a fi folosită pentru un sediu al CIA în România.”, a răspuns Catrinel Brumar. 

Potrivit Digi 24, judecătorii nu au dat încă verdictul după cele două ore de audieri. Dosarul este în lucru de patru ani, Al Nashiri a depus în tot acest timp și o plângere la Parchetul General. Teroristul în cauză a depus plângere si împotriva Poloniei pentru aceleași fapte, unde a primit câștig de cauză din partea CEDO și despăgubiri din partea Poloniei în valoare de 100 de mii de euro.